Manjinska hrvatska koprodukcija redateljice Sare Kern “Sretno, Orlo!” uvrštena je u natjecateljski program “Horizonti” ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, koji će se održati od 31. kolovoza do 10. rujna.

Riječ je o slovensko-hrvatsko-austrijskoj koprodukciji, obiteljskoj drami koja će na Mostri imati i svoju svjetsku premijeru, najavio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), koji je sufinancirao film.

“Horizonti” su jedan od dva natjecateljska programa Venecije, u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje i filmove već afirmiranih autora.

Sara Kern uz režiju potpisuje i scenarij, za kameru je bio zadužen Lev Predan Kowarski, za montažu Andrej Nagode, produkciju potpisuje Cvinger film (Slovenija), a koprodukciju Kinorama (Hrvatska) i Zwinger Film (Austrija).

Glavne uloge imaju Tin Vulović, Primož Pirnat, Nina Ivanišin, Tin Marn, Nataša Živković, Borja Živković Jus i Rok Vihar.

Žirijem natjecateljskog programa “Horizonti” ove godine predsjeda francuski redatelj Robert Guediguian, a članovi su još egipatska glumica Nelly Karim, talijanska glumica Valentina Lodovini, koreanska glumica i redateljica Moon So-ri, američki kritičar Jim Hoberman, španjolski kritičar Jose Maria (Chema) Prado te indijski redatelj Chaitanya Tamhane.

U istoj sekciji prošle je godine najboljim kratkometražnim filmom proglašena “Belladonna” Dubravke Turić, a 2014. je bio nagrađen hrvatski dugometražni film “Takva su pravila” Ognjena Sviličića, koji je Emiru Hadžihafizbegoviću donio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Još će jedan domaći naslov ove godine biti prikazan u Veneciji – u paralelni program Mostre, “Dani autora”, uvršten je dugometražni prvijenac Hane Jušić, “Ne gledaj mi u pijat”, nastao u produkciji zagrebačke Kinorame.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.