Hrvatska radiotelevizija otkazala je televizijsko izborno sučeljavanje koje je bilo predviđeno za petak. Na sučeljavanje su bili pozvani predstavnici SDP-a, HDZ-a, IDS-a, HDSSB-a i MOST-a.

HRT navodi kako su se na otkazivanje sučeljaanja odlučili zbog očitovanja Državnoga izbornog povjerenstva u kojemu stoji da je HRT-ovo ‘tumačenje kriterija odabira sudionika suviše arbitrarno’; te da bi se time ‘utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora’.

Dodaju kako poštuju odluku DIP-a, ali smatraju kako se njome u pitanje dovela samostalnost uredničkih odluka te zakonom i pravilima zajamčena neovisnost javnoga servisa. “Ovom odlukom Hrvatska radiotelevizija nedvosmisleno poručuje javnosti i svim sudionicima izbornoga postupka da ne pristaje biti iskorištena u izbornoj kampanji”, rekla je voditeljica Informativnog medijskog servisa HRT-a Lamija Alečković.

Na sučeljavanje na državnoj televiziji pozvane su stranke, koalicije i neovisne liste za koje je HRT, na temelju istraživanja javnog mnijenja i uredničke procjene, procijenio da bi mogli biti važni u oblikovanju i izboru Vlade RH nakon provedenih izbora. “To je posve u skladu s pravilima koja je odredio Hrvatski sabor te s HRT-ovim izbornim pravilima”, dodaju iz HRT-a.

“Hrvatska radiotelevizija dosadašnji je tijek kampanje pratila u skladu s najvišim profesionalnim standardima i obvezama javnoga medija, a na jednak će način nastaviti pratiti i ostatak izborne kampanje”, zaključuju.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.