Hrvatska radiotelevizija odbacuje navode Mosta nezavisnih lista o pristranosti te poziva političke aktere da poštuju slobodu medija, a Programsko vodstvo i Informativni medijski servis HRT-a, kako se navodi, zahtijevaju od Mosta nezavisnih lista da ne pokušava utjecati na programske odluke i uređivačku politiku.

Most nezavisnih lista ocijenio je da je Hrvatska radiotelevizija odlukom o sučeljavanju predsjednika dviju najvećih stranaka HDZ-a i SDP-a odnosno Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića te tako prije početka službene predizborne kampanje, prekršila demokratske norme i pokazala da ne radi u javnom interesu nego u interesu promocije političke elite.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) odbacuje navode Mosta te ističe kako je uvjerena da javnost prepoznaje važnost sučeljavanja predsjednika tih dviju stranaka i da građani žele čuti njihova mišljenja o tome kako poboljšati društveno, političko i gospodarsko stanje u zemlji.

HRT ističe kako postupa u javnome interesu i podsjeća na to da je riječ o prvoj javnoj televizijskoj debati predsjednika dviju najutjecajnijih političkih stranaka nakon više od 13 godina, a održat će se uoči početka predizborne kampanje za skore izvanredne parlamentarne izbore.

Smatra i kako nije prekršila izborna pravila jer će se debata održati prije početka izborne kampanje. “Nije riječ o izbornoj emisiji, a Hrvatska radiotelevizija će se strogo pridržavati Programskih pravila za praćenje izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. kojima se jamči ravnopravnost, navodi HRT i dodaje kako ne stoje navodi iz priopćenja Mosta jer će se tijekom kampanje organizirati sučeljavanje svih kandidata i političkih stranaka čije liste prema relevantnim anketama u bilo kojoj od izbornih jedinica dobivaju više od četiri posto glasova birača.

To je, podsjeća HRT,  utvrđeno Programskim pravilima o praćenju izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. koja su dogovorena u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom (DIP).

HRT smatra kako ne „forsira duopol“ nego promiče pluralizam političkoga djelovanja te u svojim emisijama uvijek daje prostor i ostalim političkim opcijama.

HRT smatra kako je priopćenje Mosta neprihvatljiv oblik političkoga pritiska na javni medijski servis i navodi kako neće dopustiti utjecaj na uređivačku politiku političkim strankama, neovisno o njihovu predznaku.

Programsko vodstvo i Informativni medijski servis Hrvatske radiotelevizije zahtijevaju od Mosta nezavisnih lista da ne pokušava utjecati na programske odluke i uređivačku politiku javnoga medijskog servisa, navodi se u priopćenju.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.