Hongkonška policija postavila je zapreke i rasporedile specijalne snage te zabranila letove bespilotnih letjelica u utorak u vrijeme kada predsjednik Svekineskog narodnog kongresa Zhang Dejiang počinje trodnevni posjet.

Zhang Dejiang (69), koji je također zadužen za pitanja Hong Konga i Makaa, prvi je visoki dužnosnik koji dolazi u Hong Kong nakon demokratskih prosvjeda 2014. na kojima su se tražile veće političke slobode, a posebice demokratski izbori kako bi 2017. slobodno birali kandidate koji nisu nužno prošli provjeru kineske vrhuške.

U bivšoj britanskoj koloniji koja po načelu “jedna zemlja, dva sustava” od 1997., nakon pripajanja Kini, uživa poseban status izbili su prosvjedi nakon odluke Pekinga da ograniči imenovanja za upravitelja Hong Konga na izborima 2017. Naime, glasačima je Peking zajamčio direktne izbore za novog upravitelja, ali prema svojim pravilima. Izbor kandidata bit će ograničen na dvije do tri osobe koje prvo mora odabrati većina u odboru koji je odan vlastima u Pekingu.

Zhang dolazi na sastanak o vanjskoj politici u vrijeme visoke političke napetosti i pozivanja malih, novoformiranih političkih skupina na neovisnost Hong Konga od Kine.

Nešto prije njegova dolaska vatrogasci su skinuli s jednog brežuljka veliki plakat na kojemu je pisalo “Želim univerzalno pravo glasa”.

Po gradu je raspoređeno oko 6.000 policajaca, uključujući protuterorističke i specijalne snage, izvijestio je South China Morning Post. U ponedjeljak je u pograničnom gradu Shenzhenu uhićeno pet muškaraca osumnjičenih za pokušaj ometanja Zhangovog poposjeta bespilotnom letjelicom. Iako letovi dronova nisu ilegalni u Hong Kongu, policija je zabranila njihovo korištenje tijekom posjeta.

Promatrači povezani s kineskim dužnosnicima kažu da će jedan od Zhangovih prioriteta biti uspostava odnosa s umjerenijim demokratima kako bi se smanjile napetosti.

“On će poslati pozitivan signal bilo kojem umjerenom demokratu koji je voljan imati dijalog s Kinom”, rekli su analitičari.

Komentiraj