Francuski predsjednik Francois Hollande isključio je u četvrtak mogućnost povlačenja spornog nacrta zakona o radu, ali je ocijenio da ga treba “popraviti”, dan prije sastanka vlade i predstavnika studentskih sindikata koji mu se protive.

“Zamisao nije da se povuče ono što još nije prihvaćeno i izloženo”, rekao je francuski predsjednik dan nakon prosvjeda diljem zemlje protiv te reforme koju planira provesti socijalistička vlada.

Ovim nacrtom, kojega je službeno predstavljanje odgođeno za 24. ožujka kako bi se omogućio dogovor sa sindikatima, žele se ukloniti zapreke zapošljavanju budući da nezaposlenost pogađa 10 posto radno sposobnog stanovništva i gotovo svaku četvrtu mladu osobu.

No njegovi kritičari, koji uglavnom dolaze s ljevice, napose iz Socijalističke stranke (PS), drže da je tekst odveć liberalan i boje se da će povećati

nesigurnost radnih mjesta.

“Zakon se može poboljšati, nužna su pojašnjenja i popravci”, rekao je u četvrtak Hollande. “Moramo odgovoriti na zabrinutost”, dodao je.

UNEF, najveći studentski sindikat, povijesno blizak PS-u, već je pozvao na nove prosvjede u četvrtak 17. ožujka, tražeći povlačenje nacrta. Drugi prosvjedi predviđeni su 31. ožujka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.