Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je u ponedjeljak u Berlinu francuskog predsjednika u odlasku Francoisa Hollandea u njegovom posljednjem predsjedničkom putovanju u inozemstvo, pet godina nakon što ga je u tom svojstvu primila na dan polaganja prisege 15. svibnja 2012.

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik su razgovarali i večerali u jednom berlinskom restoranu.

Sljedećeg tjedna će i Emmanuel Macron, njegov nasljednik izabran u nedjelju, poput Hollandea za prvi posjet nekom stranom čelniku izabrati njemačku kancelarku.

Oduševljena pobjedom tog uvjerenog proeuropskog pobornika, Angela Merkel ga je nazvala u nedjelju navečer da mu srdačno čestita, a u ponedjeljak je naglasila da on “donosi nadu milijunima Francuza, Nijemaca i Europljana”. “Emmanuel Macron vodio je hrabru proeuropsku kampanju, on brani otvorenost u svijetu i odlučno je za socijalnu tržišnu ekonomiju”, istaknula je u ponedjeljak njemačka kancelarka pozdravljajući još jednom njegovu “veličanstvenu pobjedu”.

“Sa zadovoljstvom sam radila s Francoisom Hollandeom”, izjavila je pak o dosadašnjem francuskom predsjedniku ranije u ponedjeljak i dodala da su, iako dolaze iz vrlo različitih političkih obitelji, oni izgradili obostrano povjerenje. “Zajedno smo se borili i mogli smo računati jedno na drugo”, posebice u pogledu mira u Ukrajini, zaključila je.

Komentiraj