– Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u subotu da odluka Velike Britanije da napusti Europsku uniju ne bi smjela ugroziti načela slobodnog kretanja te da EU treba postati obrambeno neovisna od SAD-a.

“Oni su odlučili otići. Mislim da bi najgori stav sada bio da osporavamo njihovu odluku ili dovodimo u pitanje same temelje Europske unije”, rekao je Hollande na konferenciji za medije u Parizu na kojoj je govorio o različitim temama.

“Stoga moramo dovršiti ove pregovore istovremeno se držeći principa Europske unije, posebice onog o slobodnom kretanju”, dodao je.

Hollande smatra da Velika Britanija usprkos svojoj odluci o izlasku treba nastaviti igrati ulogu u europskoj obrani, te da bi u toj sferi europske države trebale manje ovisiti o SAD-u.

Osvrnuo se i na američke izbore, izjavivši kako će biti izabrana predsjednica.

“Usprkos tome što ona predstavlja i koji su naši stavovi, znajte da kad je riječ o obrani europskog teritorija ne smijemo čekati SAD. Oni će od Europe zatražiti da se zaštiti sama”, istaknuo je Hollande.

  1. Dodao je i kako EU i njezine članice moraju učiniti više kako bi potaknule gospodarski rast, a ne ostavljati tu odgovornost Europskoj središnjoj banci (ECB).

Komentiraj