Francuski predsjednik Francois Hollande u nedjelju je u Parizu predvodio komemoraciju u povodu obilježavanja završetka Drugoga svjetskog rata, posljednji put u petogodišnjem predsjedničkom mandatu.

Za godinu dana Hollande će možda predvoditi istu komemoraciju u prisutnosti novoizabranog francuskog predsjednika s obzirom na održavanje predsjedničkih izbora 2017. ili će počinjati drugi mandat ako se ponovno kandidira i bude izabran.

Francuski predsjednik položio je vijenac ispred spomenika generalu Charlesu de Gaulleu na aveniji Champs-Elysees, a zatim se pridružio članovima vlade i političarima poput Nicolasa Sarkozyja te blizu Slavoluka pobjede odao počat pred spomenikom Neznanom vojniku.

EPA/LIONEL BONAVENTURE
EPA/LIONEL BONAVENTURE

“Mogli bismo pomisliti da je rat prošao, no nažalost on je vrlo blizu… u Siriji, u Iraku, Sahelu”, rekao je predsjednik francuske države za francuski kanal France 2, izrazivši žaljenje što Europi danas prijete “razjedinjenost i zaborav”.

Svečanost obilježavanja 8. svibnja “nije sjećanje, to je budućnost u koju idemo zajedno”, rekao je Hollande.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se kani ponovno kandidirati za predsjednika države, istaknuo je da u obilježavanju završetka Drugoga svjetskog rata sudjeluje jer je to “simbol nacionalnog jedinstva.”

Po najpoznatijoj pariškoj aveniji Champs-Elysees (Elizejska polja), danas ne voze automobili, jer je potpuno rezervirana za pješake i bicikliste prema novoj praksi koja će se održavati jedne nedjelju u mjesecu.

Komentiraj

FOTO:EPA/LIONEL BONAVENTURE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.