Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u utorak da “neće popustiti” u vezi s reformom zakona o radu, usprkos uličnim prosvjedima i pobuni dijela ljevice.

“Neću popustiti jer je previša vlada dosad popuštalo”, rekao je za radio Europe 1 na početku još jednog tjedna u kojemu su najavljeni prosvjedi na poziv sindikata koji zakon smatraju lošim.

Ovaj zakon će “proći jer se o njemu raspravljalo, dogovaralo i jer je ispravljan i dopunjivan”, istaknuo je, ustvrdivši da odsad ima potporu sindikata koji se zauzimaju za reformu i većine socijalističkih zastupnika.

“Više volim da me se pamti kao predsjednika koji je proveo reforme, nego kao predsjednika koji nije ništa učinio”, rekao je nepunih godinu dana prije isteka mandata.

Cilj reforme je ublažiti propise radnog prava kako bi se smanjila nezaposlenost koja pogađa 10 posto stanovništva. No kritičari ističu da zakon previše ide na ruku poslodavcima i da bi mogao povećati nesigurnost radnika.

Protivnici reforme prosvjeduju već dva mjeseca. Broj sudionika se možda smanjio, ali su se radikalizirali nakon izbijanja sukoba u kojima je bilo i ozlijeđenih.

“Dosta je bilo razbijanja”, upozorio je predsjednik, rekavši da je izdao “točne upute” kako “represija” ne bi onemogućila pravo na prosvjed. “Prosvjedovanje je pravo, a razbijanje je kazneno djelo”, istaknuo je.

Od početka prosvjednog pokreta, rekao je, bilo je “više od tisuću uhićenih, 60 sudskih presuda i 350 ozlijeđenih redarstvenika”.

Komentiraj