Francuski predsjednik Francois Hollande u četvrtak je upozorio da bi izlazak Velike Britanije iz EU-a – Brexit – imao višekratne posljedice, posebice što se tiče pitanja “migranata” u Calaisu.

“Ne želim izazvati strah, već reći istinu: biti će posljedica ako Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Europsku uniju, (…) to neće dovesti u pitanje povijesno prijateljske odnose između dvije zemlje, ali posljedica će biti, i to i po pitanju upravljanja situacijom vezano uz migrante”, kazao je Hollande na konferenciji za novinare nakon francusko-britanskog summita u Amiensu.

Hollande, govoreći uz bok Davida Camerona, aludirao je na tisuće ljudi u Calaisu, na sjeveru Francuske, koji se žele dokopati Velike Britanije.

“Potrebno nam je brzo i učinkovito rješenje za maloljetnike bez pratnje”, rekao je Hollande govoreći o Calaisu, lučkom gradu u kojem se u kampu za izbjeglice nalazi više od 300 maloljetne djece bez roditelja.

Francuske vlasti polako razmještaju migrante u tom improviziranom logoru. Njihov je broj prošle godine narastao na 6000 i nevoljko napuštaju Calais, vjerujući da im je tamo najizgledniji način da prijeđu u Britaniju.

Nešto ranije je francuski ministar gospodarstva Emmanuel Macron kazao da ako se Britanija na referendumu u lipnju odluči za izlazak iz EU-a, Francuska će ukidanjem graničnih kontrola omogućiti migrantima da nastave put prema toj zemlji, a bankarima koji napuštaju London prostrt će crveni tepih.

“Kad se odnos prekine, migranti više neće biti u Calaisu jer ih Francuska ondje više neće zadržavati, a financijske putovnice bit će manje vrijedne”, rekao je Macron za Financial Times uoči summita u Amiensu.

Hollande je također kazao da će  Brexit utjecati i na “jedinstveno europsko tržište”, “financijska središta i razvoj gospodarskih odnosa između dvije zemlje”.

Komentiraj

FOTO:EPA/YOAN VALAT
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.