Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je u ponedjeljak da će Francuska primiti 24.000 izbjeglica u okviru planova Europske unije da ih prihvati više od 120.000 u sljedeće dvije godine.

“Europska komisija predložit će raspodjelu 120.000 izbjeglica kroz sljedeće dvije godine, a za Francusku to će iznositi 24.000 ljudi. Mi ćemo to ispuniti”, rekao je Hollande na konferenciji za novinare u Parizu.

“To je zadaća Francuske”, naglasio je, dodajući da je pravo na azil “temeljni princip naših institucija, on je čak upisan i u naš ustav”.

Hollande je branio svoj prijedlog iznesen zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da raspodjela izbjeglica među zemljama EU-a bude “obvezujući mehanizam”.

“Ovo je kriza, i to teška i dramatična. Može biti stavljena pod kontrolu i bit će”, rekao je Hollande na polugodišnjoj konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je od početka godine 350.000 ljudi prešlo Sredozemlje da bi ušlo u Europu što je, kako je istaknuo, “puno – tri puta više nego prošle godine”.

On je također predložio da se u Francuskoj održi međunarodna konferencija o izbjeglicama. “Pariz je spreman biti domaćin skupa”, rekao je.

Neizravno je kritizirao Mađarsku zbog izgradnje zida na granici sa Srbijom, rekavši da “ima zemalja koje žele etničke kriterije, koje žele primati samo ove ili one, u skladu s vjerom.. Ima zemalja koje žele graditi zidove i ne preuzeti ni jednog izbjeglicu”, kazao je.

Naglasio je da suradnjom s tranzitnim zemljama i djelovanjem u njihovim zemljama iz kojih potječu treba pokušati izbjeći “humanitarnu krizu gigantskih razmjera”.

Francuska isključuje kopnenu intervenciju u Siriji

Hollande je isključio kopnenu intervenciju francuske vojske u Siriji.

“Bilo bi nedosljedno i nerealno poslati francuske snage u kopnenu akciju u Siriji. Nećemo ići u kopnenu intervenciju”, kazao je.

Međutim, naredio je da se od utorka iznad Sirije počnu provoditi izviđački letovi kako bi se mogli gađati ciljevi Islamske države.

“Zatražio sam od ministarstva obrane da se od sutra provode izviđački letovi iznad Sirije. Oni će omogućiti udare protiv Daecha, uz očuvanje autonomije naših akcija i odluka”, rekao je francuski predsjednik.

Njegove riječi znače da se radi o autonomnoj odluci Francuske te da će se ona provoditi bez da se Francuska priključi koaliciji pod vodstvom SAD-a.

Hollande predlaže sastanak na vrhu o Ukrajini

Francuski je predsjednik također sugerirao sastanak čelnika Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine u Parizu tijekom ovog mjeseca, prije Opće skupštine UN-a kako bi se postigao daljnji napredak u mirovnim pregovorima.

“Proces je išao dalje. Postoji napredak u posljednjih nekoliko tjedana. Prekid vatre se gotovo u potpunosti poštuje”.

“Ministri vanjskih poslova razgovarat će tijekom sljedećih nekoliko dana, a ja predlažem sastanak (čelnika) u Parizu prije Opće skupštine UN-a (28. rujna) kako bi mogli procijeniti napredak i dovesti ga do kraja”.

Naglasio je da će poduprijeti ukidanje sankcija ako mirovni proces u Ukrajini uspije.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.