“Europa je preuzela odgovornost” prema izbjeglicama, rekao je u utorak predsjednik Francois Hollande, smjerajući na dogovor ministara unutarnjih poslova Europske unije o raspodjeli 120.000 izbjeglica.

Ministri unutarnjih poslova EU-a, pritisnuti okolnostima, u utorak su s mukom donijeli odluku o raspodjeli 120.000 izbjeglica, po cijenu raskola s nekim zemljama Istoka koje se i dalje protive tom mehanizmu solidarnosti među Europljanima.

“Francuska je već preuzela svoje obveze. Osobno sam najavio da ćemo ih primiti 24.000. Glede toga, sve zemlje moraju poštovati preuzete obveze. Neke nisu glasovale za to, ali pravilo je kvalificirana većina. To jest, čak i oni koji su bili protiv moraju primjenjivati postignuti dogovor”, istaknuo je francuski predsjednik u Londonu gdje se sastaje s premijerom Davidom Cameronom.

Protiv odluke bili su Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka, dok je Finska bila suzdržana.

 

  • Nakon ministarskog sastanka u Bruxellesu, u srijedu se održava izvanredni summit predsjednika država i vlada posvećen pomoći trećim zemljama u zaustavljanju vala tražitelja azila.

 

“Veoma je važno da Europa sutra izdvoji financijska sredstva i osigura brzo djelovanje. Zar nije moguće da kontinent sa 450 milijuna stanovnika primi 120.000 ljudi? Pokazat ćemo da smo kadri to učiniti a istodobno dobiti pravila koja se mogu poštovati, to se zove odgovornost, to se zove solidarnost”, zaključio je francuski predsjednik.

Velika Britanija gdje u posjetu boravi Hollande u utorak je prihvatila prve sirijske izbjeglice u okviru plana koji je početkom mjeseca najavio premijer Cameron da će do 2020. primiti 20.000 ljudi, priopćilo je britansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Predviđeno je da izbjeglice primljene na temelju tog programa dobiju smještaj, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje i da uživaju “humanitarnu zaštitu” tijekom pet godina, nakon čega će se moći prijaviti za ostanak u Britaniji.

Britanija ima izuzeće od europske politike koja se tiče azila te se već ranije izjasnila da neće sudjelovati ni u kakvom sustavu kvota.

Komentiraj

FOTO:EPA/KAY NIETFELD
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.