Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u utorak je, osvrčući se na poslanicu hrvatske predsjednice protiv ideoloških podjela, istaknuo kako je dosta deklarativnih osuda govora mržnje i netrpeljivosti, već je vrijeme za konkretne poteze izvršne vlasti koja treba naložiti pokretanje istraga i najvišim mogućim kaznama kazniti sve koji takav govor šire.

“Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Tihomir Orešković, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov moraju naložiti pokretanje istrage i kazniti najvišim mogućim kaznama sve koji šire govor mržnje i netrpeljivosti. HNS od izvršne vlasti traži ne više deklarativni stav, nego akciju. Istražite ih i zaustavite sramoćenje zemlje”, poručio je Vrdoljak s konferencije za novinare.

Istaknuo je da hrvatski građani ne zaslužuju takvu vrstu sramoćenja, posebno mladi koji ne razumiju “suštinu bezočnih laži u veličanju zločina”. Smatra kako ni predsjednica Grabar-Kitarović niti bilo tko u izvršnoj vlasti nisu tu da bilo kome što praštaju, već moraju poštivati hrvatske zakone i Ustav te ih početi provoditi. “Oni koji govore na takav način ne smiju se samo suditi već se moraju osuditi”, poručio je.

Vrdoljak: RH ne zaslužuje imati potpredsjednika Sabora poput Tepeša

Upozorio je da je, ako svi u društvu ne ustanu i ne obrane žrtve takvog ponašanja poput Mirjane Rakić, Ante Tomića ili Renea Bitorajca, pitanje dana “kada će doći po vas ili po nas, a neće nas imati tko braniti”. Žalosnim drži da Mirjanu Rakić moraju braniti od potpredsjednika Hrvatskog sabora Ivana Tepeša. “Država ne zaslužuje imati potpredsjednika Sabora stvorenog na žrtvi više od 13 tusuća poginulih, koji nosi četničku kapu Mirjani Rakić. Te ljude moramo braniti jer branimo sebe i svoju zemlju”, kazao je Vrdoljak.

HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh predsjednici je zamjerio da je u svojoj poslanici izostavila reći da je jučer bio Dan pobjede nad fašizmom, te da se javnosti obratila s pozivom na smirivanje tenzija u društvu tek kad je shvatila da je stvar otišla predaleko. Izrazio je nadu i da je ona shvatila i svoju ulogu u svemu tome, te da je njezino djelovanje sustavno i će ohrabrivati sankcioniranje govora mržnje.

“Ona se mora ograditi i od ljudi koji su bili u njezinoj blizini i koji su akteri takvih procesa. Ona ne može biti u njihovu društvu te svojim govorenjem i ponašanjem ne može bilo kome dati ikakvu, pa i lažnu nadu da je takvo ponašanje poželjno”, kazao je Beus Richembergh.

Richembergh: Pametna Vlada bi pogledala istini u oči

Jučerašnje priopćenje Vlade nakon obraćanja Grabar-Kitarović, kojim je također osudila veličanje ustaštva, ocijenio je školskim primjerom “twist priopćenja”. Drži kako pametna Vlada nikada ne bi izdala takvo priopćenje, već bi pogledala istini u oči i optužbe o ustašizaciji društva ne bi nazvala lažnima “jer one stoje”. Dodao je i da su to, nažalost, vidjeli i mnogi inozemni promatrači, ali i oni koji utječu na poslovne odluke.

“Ne bi bilo dobro da veleposlanici akreditirani u Zagrebu zbog ovoga što se u zemlji događa posljednjih mjeseci, svojim vladama poruče da Hrvatska nije dobro mjesto za investicije. To je najgore što se Hrvatskoj može dogoditi”, upozorio je. Naglasio je i da ustašofili nikada nisu bili niti neće biti državotvorci jer uvijek i standardno rade protiv interesa svoje države. “Nama je jako draga krilatica – lijepa naša, bez ustaša”, kazao je Beus Richembergh i upozorio na sve učestalije pokušaje rehabilitacije ustaštva s oltara.

Upitan kako će se HNS postaviti vezano uz krizu u Splitu, gdje zajedno sa SDP-om čine većinu u Gradskom vijeću, te hoće li i dalje podržavati gradonačelnika Ivu Baldasara, Vrdoljak je odgovorio da neće ugrožavati stabilnost vlasti u Splitu godinu dana prije lokalnih izbora.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.