Predsjedništvo Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH koji okuplja najveće hrvatske političke stranke u BiH odbacio je navode pravosudnih tijela te zemlje te tvrdi da tijekom rata u BiH nije postojao „zajednički zločinačkih pothvat“ koji se stavlja ne teret pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Hrvatski narodni sabor odlučno odbacuje optužbe i još jednom naglašava da u Domovinskom ratu nije postojao ‘zajednički zločinačkih pothvat’ niti sustavni progoni.

Ovakve optužbe smatra grubim pokušajem kriminalizacije Domovinskoga rata koji je vodio hrvatski narod u obrani sebe i Bosne i Hercegovine,  kroz legitimnu vojnu organizaciju Hrvatsko vijeće obrane”, navodi se u priopćenju HNS-a BiH koje je u subotu dostavljeno medijima u Mostaru.

HNS BiH upozorava na veliki broj optužnica za bivše pripadnike i časnike HVO-a koje se procesuira po zapovjednoj odgovornosti, a njihova navodna krivnja stavlja u kontekstu zajedničkog zločinačkog pothvata ili pak u kontekst ‘sustavnog progona’.

“Svako nametanje kolektivne odgovornosti pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane, držimo iskrivljavanjem povijesne istine i izazivanjem jačega nepovjerenja između ljudi i naroda, a što svakako ne pridonosi ostvarenju pravde, mira i temeljnih uvjeta za izgradnju demokratske i stabilne države”, naveli su iz HNS-a BiH.

Po njima dosadašnje optužnice protiv hrvatskih branitelja u BiH pokazuju da stvarni cilj nije cilj procesuirane zločina i krivaca već kriminalizacija vojnih formacija i naroda.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Slavko VUKADIN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.