U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu tijekom ove godine bilo je 16 premijera i ukupno 247 predstava koje je vidjelo gotovo 97 tisuća posjetitelja.

“Bili su to literarni i teatarski susreti, susreti klasičnoga i suvremenoga repertoara, društveni susreti, susreti umjetnika i građana, susreti na mjestu na kojemu rubna zbivanja postaju središnjima”, izvijestila je u priopćenju intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč.

HNK Zagreb se velikim dijelom oslonio i na koprodukcijske projekte, kojih je bilo čak šest: opera “Mimi” ostvarena je u koprodukciji s kazalištem Bouffes du Nord iz Pariza; “Madame Buffault” u koprodukciji s Muzičkom akademijom i Muzičkim biennaleom Zagreb, s kojim je u koprodukciji postavljen i balet “Kraljevi bogova”. Predstava “Mi smo kraljevi, a ne ljudi” Matije Ferlina koprodukcija je HNK-a Zagreb i Kunstenfestivaldesartsa u Bruxellesu, a opera “Pelleas i Melisande” s kazalištem Opera Comique iz Pariza. Tu je i projekt “Evanđelje” Pippa Delbona, u zajedničkoj produkciji s Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene.

Drama HNK-a izvela je u 2015. ukupno 108 predstava. Ravnatelj dramskog ansambla Ivica Buljan istaknuo je kako je riječ o predstavama koje su se kretale “od onih koje znaju pokazati svakodnevna zapažanja, do duboke refleksije svijeta”, a kojima je cilj “skinuti elitistički pokrov” sa središnje nacionalne kazališne kuće. HNK Zagreb u 2016. “ulazi s mjesta koje od nas traži novi pogled na svijet, nove priče, nove pristupe”, poručio je Buljan.

Ukupno 68 opernih izvebi u 2015., po riječima ravnatelja Opere Nikše Bareze, podiglo je kvalitetu izvedbe opernog ansambla toga teatra na europsku razinu u smislu istraživanja i rada na realizaciji djela. “Ove 2015. godine nastojali smo postavljati i obnavljati operna djela na način najbliži njihovu izvorniku, u najširem smislu te riječi, moglo bi se reći, radeći na način jednoga kreativnog laboratorija uz ulaženje u najdublje pore zahtjeva i struktura tih opera”, kazao je Bareza. Na takav se način obnovio, vrlo uspješno, “Seviljski brijač” Gioachina Rossinija i “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca, a jednako su minuciozno pripremane premijere “Ekvinocija” Ivana Brkanovića u ožujku, te opere Giuseppea Verdija “Traviata” u rujnu i “Sicilijanske večernje” u listopadu, ocijenio je.

Ambiciozan repertoar Baleta HNK-a Zagreb, koji je u 2015. uključivao ukupno 67 izvedbi, obuhvatio je sve smjerove – od klasičnoga baleta, koreodrame, neoklasičnoga plesnog izričaja sve do suvremenoga i modernoga plesnog pokreta, kazao je ravnatelj Baleta Leonard Jakovina. Ansambl Baleta, “ansambl izvrsne kvalitete i velikih potencijala, ansambl spreman na nove izazove, ansambl odlične radne discipline, s kojim je užitak raditi”, nastavit će i u novoj godini stavljati nešto veće težište na klasične baletne predstave, poručio je Jakovina.

  • Produkcije HNK-a Zagreb ostvarile su u protekloj godini niz gostovanja, osam u Hrvatskoj te devet u inozemstvu, a teatar je na svojoj pozornici tradicionalno ugostio Festival svjetskog kazališta.

Novi, vrlo uspješan projekt “Filozofski teatar” ugostio je u siječnju Slavoja Žižeka, te Saskiu Sassen i Richarda Sennetta u veljači, Thomasa Pikettyja u travnju i Vanessu Redgrave u listopadu.

“HNK u vašem kvartu” okupio je sve ansamble HNK-a Zagreb u obilasku šest zagrebačkih kvartova, zaključno sa završnom svečanošću održanom 29. lipnja na Trgu maršala Tita, gdje je predstavljena nova sezona HNK, otvorena 26. rujna Danom otvorenog trga s cjelodnevnim programom na prostoru oko kazališta.

HNK od rujna 2015. provodi i umjetnički program za škole, dok je uspješno nastavljen program “Tajna povijest kazališta” koji uključuje posebno osmišljene grupne obilaske zgrade kazališta prema scenariju Ive Sille, a pod vodstvom glumaca zagrebačke Drame. Grupe se kreću po mjestima inače zatvorenima za publiku i klasične obilaske, otkrivajući “skrivenu stranu kazališta”.

Za HNK je 2015. bila uspješna i u pogledu nagrada, kojih je upisano čak 17, od Nagrade Marul Marulićevih dana Almi Prici, do niza Nagrada Hrvatskog glumišta.

Komentiraj