Udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) u četvrtak je zatražila očitovanje pravobraniteljice za djecu i tjednika “Nacional” zbog kolumne Zrinke Vrabec Mojzeš u kojoj je, kako navode, pišući o ministru kulture u tehničkoj Vladi Zlatku Hasanbegoviću, prekršila novinarsku etiku i prava maloljetnika, odnosno prava njegovo dvoje djece.

Bivša novinarka i bivša savjetnica za kulturu i društvene djelatnosti dvojice bivših predsjednika Republike Hrvatske, Zrinka Vrabec Mojzeš u svojoj se kolumni, osim što je izvrijeđala tehničkog ministra kulture dr. Zlatka Hasanbegovića i njegovu suprugu, barbarski obrušila i na njihovo dvoje malodobne djece, stoji u priopćenju HNIP-a u povodu članka objavljenog u Nacionalu 19. srpnja.

HNiP piše da je Vrabec Mojzeš, ne libeći se niti pisati i neistine i uvrede, “nisko insinuirala da se Hasanbegovićeva djeca ne znaju ponašati na javnim mjestima, a posebice na kulturnim događanjima, iako su dječaci uspješni polaznici glazbene škole i nastupaju u dječjim predstavama”.

“Obračunavajući se s tehničkim ministrom kulture (i) preko njegovi djece, Vrabec Mojzeš nije samo prekršila novinarsku etiku nego i zakonska prava malodobnika dovodeći ih svojim pisanjem u ponižavajući kontekst, vrijeđajući ih na osobnoj i fizičkoj osnovi”, navodi Udruga.

HNiP stoga, “ne ulazeći u sve ostale uvrede i govor mržnje kojim vrvi cijeli politikantski tekst”, zahtijeva od pravobraniteljice za djecu dr. Ivane Milas Klarić očitovanje “zbog javnog napada na maloljetnike koji je izvršila Zrinke Vrabec Mojzeš”, a očitovanje zahtijeva i od nakladnika Nacionala.

Udruga je pozvala i Hrvatsko novinarsko društvo da uputi javni apel svojim članovima i simpatizerima za odgovornost prema javno izgovorenoj i napisanoj riječi, te da ih potakne na korištenje rječnika primjerenog javnom prostoru, odnosno da se suzdrže od blaćenja i hajki na javne djelatnike s kojima ne dijele svjetonazorske i vrijednosne sudove.

Zbog kolumne se pravobraniteljici za djecu u srijedu obratio i sam Hasanbegović pozvavši je da njegove malodobne sinove zaštiti “od govora mržnje” Zrinke Vrabec Mojzeš.

U dopisu pravobraniteljici, ministar Hasanbegović navodi odlomke njezinog teksta “Od raspusta do kampanje” u kojima Vrabec Mojzeš “moli buduću vladu” da za ministra kulture bira nekog tko je bio na pokojem koncertu i kazališnoj predstavi, nekoga tko zna “da nije zgodno u prvom redu gala koncerta na Stradunu razvaliti čeljust žvakaćom, s cijelom obitelji – ženom i djecom koja također marljivo žvaču. Možda od nervoze ili dosade zbog krajnje nenaviknutosti na takve čudne događaje, na kojima se ne možeš pošteno ni potući, a kamoli vikati ‘za dom spremni’ ili baciti neku baklju!”

Komentiraj