Hrvatsko novinarsko društvo (HND) priopćilo je u četvrtak kako pogubnim smatra da se medijima prije pravomoćnog okončanja spora blokira račun i time ugrožva opstanak nakladnika.

Reakcija HND-a uslijedila nakon što je sud Makarskoj kronici u tijeku žalbenog postupka protiv presude kojom je tužitelju dosuđena naknada od 45.000 kuna blokirao račun kako bi se tužitelju osiguralo potraživanje u iznosu od 92.000 kuna.

HND, međutim, ističe da se prema postojećim hrvatskim propisima neimovinska šteta popravlja novčano samo u iznimnim situacijama, kad je objavljenom informacijom teško povrijeđeno neko pravo osobnosti.

“Dosuđeni novčani iznosi ne smiju imati negativne štetne posljedice za slobodu izražavanja, jer se u tom slučaju, prema praksi Europskog suda za ljudska prava, smatraju nedopuštenima u demokratskom društvu”, zaključio je HND.

Novinarska organizacija stoga apelira da se pri odlučivanju o sporovima u kojima se sukobljavaju sloboda izražavanja i pravo pojedinca na zaštitu prava osobnosti nastoji uspostaviti pravična ravnoteža, kojom ni jedno od tih prava neće biti dokinuto.

Komentiraj

FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.