Godinu dana od napada na slobodnog novinara Domagoja Margetića Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u utorak je priopćenjem upozorilo da mnogi slučajevi prijetnji smrću kao i napadi na novinare još uvijek nisu riješeni.

HND podsjeća da je napad na Margetića, pred njegovim stanom u Zagrebu, Državno odvjetništvo okarakteriziralo kao pokušaj ubojstva, ali da još uvijek nije poznat napadač, motiv ni naručitelj zločina.

“U pokušaj ubojstva nedavno je prekvalificirano i premlaćivanje slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića koji je 28. svibnja ove godine napadnut u svom domu.

 

  • Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća da se uz premlaćivanje Željka Peratovića samo u posljednja tri mjeseca dogodio i upad u redakciju zadarskog Hrvatskog tjednika (kada je grafički urednik Antonijo Mlikota vezan i prijećeno mu je pištoljem), u Rijeci je fizički napadnut novinar Hrvoje Šimičević dok je bio na radnom zadatku za portal Lupiga.com, a pisma s prijetnjom smrću dobili su novinarka Slobodne Dalmacije Katarina Marić Banje, urednik portala Autograf Drago Pilsel te slobodni novinar i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

 

Jedino u slučaju napada na Željka Peratovića napadači su poznati, ali ne i motiv i eventualni naručitelji. U ostalim slučajevima nije poznato niti tko su počinitelji.

Podsjećajući na ove činjenice HND još jednom poziva nadležne organe da pronađu počinitelje prijetnji i napada na novinare kao i eventualne naručitelje te ih adekvatno kazne”, stoji u priopćenju koje je potpisao potpredsjednik HND-a Denis Romac.

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.