Ogranak HND-a na HTV-u u srijedu je priopćio da je zgrožen najnovijim priopćenjem Hrvatskih novinara i publicista (HNiP) koje su nazvali “primitivnim medijskim linčem novinarke i urednice Hrvatskog radija Ljubice Letinić”.

“Pri tome je još šokantnije da takvi napadi dolaze iz udruge čiji su članovi mahom zaposlenici HRT-a, od kojih većina obnaša neku od rukovodećih funkcija”, navodi se u priopćenju koje potpisuju predsjednik HND-a Saša Leković te predsjendica HRT-ova ogranka Sanja Mikleušević Pavić.

“Zanimljivo je i kako je i ovaj sramotni uradak medijima odaslan bez potpisa, kao u gotovo svim slučajevima do sada. Priopćenje nije potpisala, trenutno visokopozicionirana zaposlenica HRT-a Katja Kušec, niti ga je potpisao bivši predsjednik tog društva, inače aktualni v.d ravnatelj HRT-a Siniša Kovačić. Tako je i u ovom slučaju ostalo nepoznato koji su pojedinci, grupa članova ili tijelo HNiP-a donijeli takvo priopćenje. Onaj koji iznosi neke tvrdnje ili teze svojim potpisom pokazuje da stoji iza onoga što je izneseno te da je uvjeren u ispravnost ili točnost napisanoga. Javna objava ovakvog anonimnog prijetećeg i manipulativnog priopćenja koje sadrži potpunu zamjenu teza, neugodno podsjeća na vrijeme jednostranačkog jednoumlja od prije 40-tak godina. Upravo ta činjenica nehotično pokazuje koji su pravi ciljevi i namjere sastavljača tog uratka”, ističe HND.

Podsjećaju i da se europski javni medijski servisi odreda zauzimaju za “solidarnost svih dijelova društva, jednakost, pluralizam, neovisnost i nepristranost u uređivanju i pisanju, kvalitetu programskih sadržaja i usluga, raznolikost žanrova i formata, kreativnost, prosvjećivanje, poticanje na toleranciju prema manjima i drugačijima, njegovanje i razvijanje nacionalne kulture te poticanje na upoznavanje i poštivanje drugih”.

“Umjesto tih zadaća presudnih za demokratizaciju svakog društva, sadašnje vodstvo HRT-a, sastavljeno uglavnom od članova HNiP-a, u ovom je kratkom vremenu jedino pokazalo potpuno nerazumijevanje uloge javnog servisa. Kako bi se prikrile čistke, amaterizam, isključivost i kaos koji vlada Prisavljem, svjedočimo opasnim pokušajima da se svaka kritika ili javno postavljeno pitanje o funkcioniranju HRT-a etiketira kao ‘protuhrvatsko’ i ‘jugonostalgičarsko’. Kada se kao dodatni argument ukidanju emisija ističu honorari suradnika ukinutih emisija, bilo bi dobro da autori ‘priopćenja’ javnost obavijeste o tome koliki su njihovi aneksi ugovora o radu”, navode u HND-u.

HNiP je u nedjelju priopćio da odbacuje argumentaciju kojom su HND i Hrvatsko društvo pisaca uzeli u obranu “fotelje miljenika Kukuriku koalicije na Trećem programu Hrvatskog radija” jer se u slučaju Ljubice Letinić radi o novinarki koja je “svojim radom pokazivala izrazitu ideološku pristranost”.

Komentiraj

FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.