Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je u četvrtak od policije da što prije razriješi slučaj napada na novinara Hrvoja Šimičevića kojeg su izvele nepoznate osobe nakon tribine “Drugi rat” održane u srijedu navečer u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Najoštrije osuđujući taj napad, HND je priopćio da je Šimičević dvaput udaren šakom u glavu oko 22,30 sati dok je s kolegama čekao autobus za Zagreb nakon što je kao izvjestitelj bio na toj tribini.

“HND očekuje da policija pronađe napadače te da oni budu adekvatno kažnjeni”, priopćila je ta novinarska organizacija.

S obzirom na sadržaj uvreda i prijetnji upućenih čitavoj skupini prije i tijekom napada, u HND smatraju kako je nedvojbeno da su ciljano napadnute upravo one osobe koje su bile na tribini u HNK-u.

Nakon dojave o napadu na mjesto događaja stigli su policajci koji su uzeli izjave od napadnutih, kažu u HND-u. Smatraju, međutim, propustom što nije bilo policajaca na mjestu napada unatoč uvredama i prijetnjama sudionicima tribine prije samoga događaja.

HND navodi da je dio medija, od trenutka najave tribine, neprofesionalno i huškački najavljivao taj događaj pridonoseći ozračju netolerancije. Takvim, neprofesionalnim i huškačkim najavama, neizravno se ali jasno poticao mogući verbalni pa i fizički napad na sudionike tribine koji se na kraju i dogodio, upozorio je HND.

Na tribini “Drugi rat” je pet žena, ratnih stradalnica raznih nacionalnosti, govorilo o svojim teškim životnim iskustvima tijekom rata, kada su zbog svoje ili nacionalnosti svojih muževa bile iseljavane ili protjerane iz svojih domova, a nekima su muževi ubijeni. Organizatori su Srpsko narodno vijeće u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću i riječkim HNK.

 

  • Uoči tribine dio riječkih braniteljskih udruga prosvjedovao je na Mostu hrvatskih branitelja smatrajući provokacijom namjeru organizatora da tribinu održi na dan obilježavanja 20. obljetnice “Oluje”. Tristotinjak prosvjednika, uključujući i članove navijačke skupine Armada, prošla je središtem grada pjevajući domoljubne pjesme i pogrdne napjeve.

 

Tijekom predstave okupili su se pred zgradom HNK zbog čega su novinari i gledatelji na izlasku zbog sigurnosti zaustavljeni 20-tak minuta. Njihov izlazak iz zgrade štitio je kordon interventnih policajaca a prosvjednici su uzvikivali pogrde.

Riječka policija izvijestila je u četvrtak da je zbog tog slučaja prekršajno prijavila deset osoba te da nastavlja s istragom ostalih osoba koje su eventualno protivno zakonu izražavale nezadovoljstvo tom tribinom.

U policiji kažu kako nemaju saznanja da su neke osobe pretučene ispred zgrade kazališta, a da policajci, kako navode neki mediji, nisu reagirali. Ističu kako nastavljaju s utvrđivanjem svih okolnosti događaja te identiteta drugih osoba koje su protupravnim aktivnostima sudjelovale u prosvjedu. Prema policijskim podacima, u HNK Ivana pl. Zajca je predstavi “Drugi rat” nazočilo stotinjak gledatelja, u prosvjednoj povorci središtem grada bilo je tristotinjak osoba, a na prosvjednom skupu pred zgradom kazališta, tijekom održavanja manifestacije i nakon nje, oko 70 osoba. Policija navodi da je osiguravala sva tri događanja.

Komentiraj

FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.