Nakon što je povjerenica za informiranje od Hrvatske narodne banke (HNB) zatražila da Udruzi Franak odgovori na pitanja o konverziji kredita u švicarskim francima, središnja banka je izvijestila da će od Visokog trgovačkog suda zatražiti da preispita odluku povjerenice, jer neki od traženih podataka predstavljaju zakonom zaštićenu tajnu.

“Na dva od ukupno pet pitanja HNB je odgovorio neposredno Udruzi Franak u veljači ove godine (bez posredovanja Povjerenice), dok je za preostala tri pitanja nakon provedenog testa razmjernosti i javnog interesa ocijenio da bi odgovorom, odnosno pružanjem traženih informacija, otkrio podatke koji predstavljaju zakonom zaštićenu tajnu, odnosno za koje je, prema odredbama tri važeća zakona, propisana zaštita povjerljivosti (članak 206. Zakona o kreditnim institucijama; članku 23. stavku 5. Zakona o potrošačkom kreditiranju, članak 53. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci).

Zbog toga je u ovom konkretnom slučaju, a nakon zaprimljenog Rješenja Povjerenice, HNB odlučio iskoristiti svoje zakonsko pravo i zatražiti od Visokog upravnog suda da ispita odluku Povjerenice i to posebno imajući u vidu da navedena tri zakona nalažu HNB-u dužnost čuvanja tajnosti i povjerljivosti podataka koje sazna u obavljanju svojih dužnosti”, stoji u priopćenju.

Dodaju i da je HNB, a zbog interesa javnosti, tijekom postupka konverzije obavještavao javnost putem priopćenja o svojim postupanjima koja su bila usmjerena na ispunjavanje HNB-ove ovlasti kontrole zakonitosti procesa konverzije.

“Dodatno, u lipnju ove godine, u Polugodišnjoj informaciji o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za drugo polugodište 2015. godine, objavljenoj na HNB-ovoj web stranici, nalazi se i poglavlje posvećeno aktivnostima Hrvatske narodne banke u postupku konverzije, ali na način da se ne odaju imena banaka protiv kojih su provedeni postupci jer se sukladno spomenutim zakonima radi o povjerljivim podacima.

Kao što je iz Polugodišnje informacije vidljivo, nakon provedenih supervizorskih postupaka od strane HNB-a, odnosno tijekom tih postupaka, kao i intenzivne komunikacije s bankama, u svezi konverzije kredita u švicarskom franku, učinjeno je sljedeće: HNB je zaprimio i obradio više od 2.251 prigovora potrošača; sporne odredbe isključene su iz aneksa ugovora o kreditu, te je nekoliko banaka korisnicima ponudilo 27.220 izmijenjena aneksa ugovora; izrađena su 6.954 nova, tj. ponovljena izračuna konverzije, ponuđena klijentima dvije banke; za 400 klijenata jedne banke ispravljeni su izračuni korištenjem kamatne stope na točan datum, a 544 nova izračuna konverzije dostavljeni su i klijentima s otkazanim kreditima.

I napokon, pokrenute su formalne mjere protiv banaka u slučajevima utvrđenih nezakonitosti u primjeni ZIDZPK-a (zapisnici, rješenja i prekršajni postupci) – HNB je izdao pet zapisnika i dva rješenja, a pokrenuta su i tri prekršajna postupka”, ističu u HNB-u.

Komentiraj

FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.