Članovi Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” pozvali su svo članstvo i podružnice da nastave zajednički raditi na jačanju društva i njegova djelovanja ističući istodobno kako su prijepori izazvani istupima predstavnika Glavne podružnice Zagreb zapravo potaknuti njihovim nastojanjima da tu podružnicu izdvoje iz “Napretka” i preuzmu upravljanje nad njezinom imovinom.

U priopćenju koje je u srijedu dostavljeno medijima iz središnjice u Sarajevu stoji kako je Poslovni odbor društva, pod predsjedanjem njegova predsjednika monsignora Franje Topića, razmatrao probleme s Glavnom podružnicom u Zagrebu  i zaključio kako su glavni motivi toga slučaja pokušaji oduzimanja ‘Napretkove’ imovine u Zagrebu te odvajanja zagrebačke podružnice od ostalog”‘Napretka”.

“Kada bivši predsjednik podružnice Tomislav Dubravac i nekoliko njegovih suradnika taj cilj nisu mogli postići unutar ‘Napretkovih’ tijela, onda se išlo vršiti pritisak preko medija”, stoji u priopćenju Središnje uprave “Napretka”.

Dio medija u Hrvatskoj ranije je objavio kako Dubravac i još neki članovi uprave zagrebačke podružnice sumnjiče velečasnog Topića za protuzakonito ponašanje i problematčno upravljanje vrijednom imovinom.

Zbog eskalacije sukoba skupine okupljene oko Dubravca i članova Središnje uprave iz Sarajeva posebnim se pismom oglasio i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je pozvao na razumno ponašanje i nastavak zajedničkog rada na dobrobit “Napretka”.

U priopćenju objavljenom u srijedu iz “Napretkove” središnjice u Sarajevu naveli su kako kardinalovo očitovanje drže vrlo važnim jer je on pozvao da se prijepori riješe u duhu uvažavanja statuta društva i njegova „kućnog reda“. Posebice ističu kako je kardinal Puljić upozorio da „samovolja vodi anarhizmu koji onda podriva same temelje i dovodi u opasnost sam opstanak društva“.

“To je, zapravo, ono na čemu otpočetka ovoga ‘slučaja’ inzistira Središnja uprava”, stoji u priopćenju.

Navodi se kako je Središnja uprava posebnim pismom članstvu Glavne podružnice Zagreb informirala o negativnom radu isključenog predsjednika te podružnice Tomislava Dubravca i nekih članova razriješenog upravnog odbora.

O lošem odnosu nekolicine ljudi iz bivše uprave zagrebačke podružnice prema Središnjici i cijelom “Napretku” svjedoči i to što su učinili sve ne bi li onemogućili održavanje dobrotvornog koncerta u zagrebačkom HNK, čiji je prihod namijenjen “Napretkovu” fondu za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić-Vladimir Prelog“, koji je planiran za 7. listopada, navodi se u priopćenju. U takvom ozračju, kada su pojedini članovi razriješenog Upravnog odbora glavne podružnice Zagreb išli po institucijama u Republici Hrvatskoj i denuncirali Središnju upravu i predsjednika društva, članovi Poslovnog odbora su odlučili da se koncert za sada odgodi, a novi datum će se uskoro odrediti, dodaje se.

Središnja uprava je dobila i novo pismo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović kojim potvrđuje svoje visoko pokroviteljstvo nad ovom dobrotvornom manifestacijom.

Iz Sarajeva je poslano i pismo svim bitnim državnim institucijama i organizacijama Republike Hrvatske u kojem ih se izvješćuje da Dubravac i drugi iz razriješenog Upravnog odbora ne mogu predstavljati “Napredak”, osim imenovanog povjerenika Središnje uprave Gorana Štrbca, dok se ne organizira skupština i izabere nova uprava Glavne podružnice”, stoji u priopćenju.

Iz Središnje uprave Napretka naveli su kako nisu htjeli puno govoriti u javnosti o problemima sa zagrebačkom podružnicom jer su željeli da se stvari rješavaju unutar samog društva koje se temelji na radu 63 podružnice. Sličnih slučajeva je, kako je navedeno, bilo i ranije pa su svi uspješno riješeni na dobrobit “Napretka” i u cilju njegova jačanja.

“Pozivaju se sve podružnice i svi članovi drevnog i velikog ‘Napretka’ da ostanu i dalje raditi za dobro svojih članova i svih ljudi”, stoji u priopćenju.

Komentiraj