Hrvatska se još nije uključila u prekogranični postupak procjene utjecaja na okoliš i uputila prigovore na izgradnju hidroelektrane Mokrice koja se planira nedaleko od slovensko-hrvatske granice na rijeci Savi, iako bi taj zahvat mogao dovesti do brojnih negativnih posljedica po slijev rijeke Save nizvodno od slovensko-hrvatske granice, priopćeno je u ponedjeljak iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

 

  • Društvo podsjeća da je Slovenija donijela zakon o izgradnji hidroelektrana na rijeci Savi u okviru kojeg projekta su uzvodno na Savi već sagrađene tri hidroelektrane.

 

U Sloveniji je upravo u tijeku javna rasprava o utjecaju na okoliš HE Mokrice koje bi mogla dovesti do dodatnog pada razine podzemnih voda, povećati eroziju i produbljivanje korita rijeke, teškoće s crpljenjem pitke vode te ugroziti bioraznolikost rijeke Save, kaže predsjednik društva Tibor Mikuška.

“Dok s jedne strane Hrvatska, uz blagoslov Ministarstva okoliša i prirode, podržava štetan i nerazumno skup projekt Zagreb na Savi kojem je cilj navodno ublažavanje već postojećih negativnih posljedica slovenskih hidroelektrana, s druge strane ne sudjelujemo u postupku u kojem bi zaista mogli utjecati na srž problema, bez dodatnog troška od 2 milijarde eura koji se predviđa za Zagreb na Savi”, zaključuje Mikuška.

Društvo podsjeća da je Slovenija donijela zakon o izgradnji hidroelektrana na rijeci Savi u okviru kojeg projekta su uzvodno na Savi već sagrađene tri hidroelektrane.

HE Brežice se upravo gradi, dok je za HE Mokrice u tijeku javna rasprava o utjecaju na okoliš.

Koordinator u kampanji Spasimo plavo srce Europe Gligor Radečić ističe da neuključivanje Hrvatske u navedeni postupak i neodgovornost našeg Ministarstva zaštite okoliša još više čudi budući da je Hrvatska bila uključena u savjetovanje oko utjecaja na okoliš državnog prostornog plana Republike Slovenije, gdje je bilo dogovoren nastavak suradnje i u slučaju hidroelektrane Mokrice.

Komentiraj

FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.