Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u utorak je u Dubrovniku dodijeljeno priznanje Državne uprave za zaštitu i spašavanje za ostvareni 112. medicinski let s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

  • Letačku ekipu na heliodromu dubrovačke Opće bolnice dočekali su predstavnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje (PUZS) Dubrovnik, bolnice, ali i roditelji i djeca koju su oni tijekom godina prevezli u KBC Split.

 

Pročelnica PUZS Dubrovnik Ana Kordić istaknula je kako najjužnija županija ovisi o ovakvoj vrsti hitnog medicinskog prijevoza, poglavito kada su u pitanju otoci. “Ove godine je 9. kolovoza napravljen 112. medicinski prijevoz zrakom helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od Blata do KBC-a Split. To je 112. realizirani let od 121-og zahtjeva zaprimljenog u Županijskom Centru 112. Značaj ovakvog prijevoza je jako velik za priobalna područja i otoke, posebice za našu županiju. U prosjeku svaki drugi dan imamo po jedan zahtjev za hitni medicinski prijevoz. Naša županija ovisi o tome”, rekla je Kordić. Dodala je kako je tijekom ove godine prevezeno 135 pacijenata.

Kapetan posade bojnik Krešimir Matan za novinare je prepričao jednu od zgoda u njegovih 18 godina obavljanja ovog posla. “U travnju smo imali akciju prevoženja trudnice s Korčule prema splitskoj bolnici. Negdje iznad Hvara su mi javili da upalim grijanje jer da će gospođa u helikopteru roditi. To se i dogodilo iznad Sumartina na Braču. Poslije su nam javili da je sve proteklo u redu”, rekao je Matan.

Potvrdno je odgovorio na novinarski upit je li njihov posao vrlo stresan, ali i istaknuo kako o tome ne razmišljaju. “Najteže je kad prevozite djecu, poglavito kad su u inkubatoru”, kazao je Matan.

Letač tehničar Mladen Delić rekao je kako je i sam otac dva sina, zbog čega mu pogotovo teško pada svaki hitni medicinski prijevoz djeteta. “Kad su djeca u pitanju tu nema puno razmišljanja. Jednom smo imali situaciju kad smo došli po dijete u inkubatoru. Međutim, kad smo sletjeli vrijeme se pogoršalo i morali smo čekati jutro. Uvjeti su takvi kakvi jesu, ali kad su djeca u pitanju svi dajemo 110 posto. Sigurnost nam je na prvom mjestu, a o stresnim situacijama ne razmišljate, nego razmišljamo o svojoj djeci”, istaknuo je Delić.

Komentiraj

FOTO:Robert Anic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.