HDZ smatra kako zahtjev srbijanske Vlade da se raspusti vukovarsko Gradsko vijeće zbog nedavnih izmjena Statuta Grada Vukovara, svjedoči da si službeni Beograd i dalje uzima pravo miješati u unutarnja hrvatska pitanja te Vukovarkama i Vukovarcima, i svim građanima Hrvatske, nametati vlastita politička stajališta.

“Zahtjev srbijanske Vlade, predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom, da se raspusti vukovarsko Gradsko vijeće zbog nedavnih izmjena i dopuna Statuta Grada Vukovara, svjedoči da si službeni Beograd i dalje uzima pravo miješati u unutarnja hrvatska pitanja te Vukovarkama i Vukovarcima, ali i svim građanima Hrvatske, nametati vlastita politička stajališta. Kao što si je nedavno uzeo pravo Hrvatskoj nametati i spomendane koje bismo trebali obilježavati, izjednačavajući žrtvu i agresora”, ističe HDZ u četvrtak u priopćenju.

 

  • HDZ optužuje i dio vladajuće koalicije da si, u suglasju s partnerom Miloradom Pupovcem i službenim Beogradom, uzima za pravo “presuđivati” da su izmjene vukovarskog Statuta protuzakonite i protuustavne, što je flagrantni pritisak na neovisno sudstvo i pravosuđe, kao što je to bila tvrdnja premijera Zorana Milanovića da je “u slučaju Perković – Mustač ionako nastupila zastara”.

 

Također navodi da si predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac uzima za pravo manipulativno spominjati Jasenovac u raspravi o vukovarskom Statutu, te u suglasju sa službenim Beogradom u vlastitom glasilu rugati se hrvatskoj državnoj himni, ali i osporavati haašku oslobađajuću presudu za “Oluju”.

HDZ upozorava i da dio dežurnih aktivista, u suglasju s dijelom vladajuće koalicije, Miloradom Pupovcem i službenim Beogradom, u orkestriranoj kampanji svjesno laže da su u Vukovaru ukinute dvojezične ploče, premda nikada nisu niti bile postavljene na gradskim ustanovama, ulicama i trgovima.

Svatko dobronamjeran pogledom u Statut Grada Vukovara može lako uvidjeti da je tim dokumentom srpska manjina dobila niz prava koja dosad nije imala poput, primjerice, dobivanja svakoga službenoga gradskog dokumenta na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

“Medijsko podmetanje da je u Vukovaru ‘ukinuta ćirilica’ ravno je u svojoj besmislenosti i zlonamjernosti Vulinovoj tvrdnji da je novim statutom ‘Hrvatska zabranila sjećanje na Srbe'”, kaže se u priopćenju.

Očito nekima odgovara da se od Vukovara stalno radi “grad slučaj”, a od Hrvatske “slučajnu državu”, no HDZ na to nikada neće pristati, stoji u priopćenju koje je potpisao glasnogovornik stranke Ivan Jabuka.

Komentiraj

FOTO:Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.