Igor Kralj/PIXSELL

Prosvjednici iz Savske 66 smatraju da HDZ situaciju s premještanjem šatora u Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru sada pokušava iskoristiti kako bi oslabio njihove pozicije u daljnjim Instalirani dodacipregovorima oko braniteljskih prava

Prosvjednički šator iz Savske 66 nije dobrodošao u Vukovar, a u javnosti su prvi protiv njegova postavljanja u vukovarskom Memorijalnom centru Domovinskog rata protest izrazili HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te njegov savjetnik za branitelje Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Taj su potez u braniteljskoj populaciji protumačili kao obračun HDZ-a s vođama braniteljskog prosvjeda Đurom Glogoškim, Josipom Klemmom i Dražimirom Jukićem.

“Nakon što je napokon maknut šator koji je najviše štete napravio HDZ-u, a u igru vratio Zorana Milanovića, HDZ sada želi izbaciti iz igre Glogoškog, Klemma i Jukića te preuzeti potpunu kontrolu nad braniteljskom populacijom”, izjavio je za Nacional jedan od izvora bliskih HDZ-u, upućen u braniteljsku problematiku.

“Bez obzira na to što je stvorena takva percepcija u javnosti, šator nije bio produkt HDZ-a i toj stranci nikako ne odgovara da postoje branitelji koji su izvan njihove kontrole. Zato nas sad napadaju preko svojih satelita. Mi smatramo da bi šator trebao biti simbol okupljanja branitelja, a ne da se branitelji koriste kao instrument politike bilo HDZ-a ili SDP-a”, rekao je u razgovoru za Nacional jedan od izvora blizak organizatorima prosvjeda u Savskoj.

“JOSIĆ JE ZNAO DA ŠATOR DOLAZI U VUKOVAR, dapače, branitelji iz Savske nisu se sami sjetili da šator ide u Vukovar, nego je prethodno s Ministarstvom branitelja dogovoreno da šator ide u Memorijalni muzej Domovinskog rata. Josić je bio uključen u te dogovore, sve je dogovoreno i s Memorijalnim muzejom i s Ministarstvom branitelja, a ovim činom sada se branitelje dovelo u neugodnu situaciju. Branitelji iz Savske nisu sami predložili da šator ide u Vukovar, nego je njihova ideja bila da to postane svojevrsni mobilni muzej”, ističe Nacionalov izvor koji smatra da Josić sada “odrađuje” posao za HDZ.

  • PROTIV ŠATORA U VUKOVARU prvi su javni protest izrazili HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava te njegov savjetnik za branitelje Tomislav Josić, šef Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

NACIONAL JE O SVEMU POKUŠAO DOBITI I SLUŽBENU IZJAVU od vođa prosvjeda u Savskoj, ali su oni bili ili nedostupni ili su odbili bilo što komentirati. Samo su pomirljivo poručili kako će “hrvatski branitelji sigurno naći zajedničko rješenje”. Ali od branitelja koji su 1. i 2. svibnja bili prisutni na obljetnici operacije ‘’Bljesak’’ u Okučanima kao i na obljetnici stradanja hrvatskih policajaca u Borovu Selu, Nacional je doznao da je između jednog od vođa prosvjeda, Josipa Klemma i Tomislava Josića, došlo do teških riječi. Naime, upravo je Klemm dao Josiću podršku kad je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pokrenuo inicijativu protiv postavljanja ćirilićnih ploča u Vukovaru. Da bi sada iz Vukovara stigla poruka kako je šator iz Savske osvanuo u Vukovaru pod okriljem noći, jednako kao što su prije nekoliko godina osvanule i ćirilićne ploče.

Ali neki istaknuti pripadnici braniteljske populacije smatraju da su za takav odnos javnosti prema šatoru iz Savske krivi sami organizatori prosvjeda koji su podcijenili i javnost i medije. Naime, osim gradonačelnika Vukovara i šefa Stožera za obranu Vukovara, protiv braniteljskog šatora u Vukovaru ustao je gotovo bez iznimke velik dio Vukovaraca, kao i predstavnici raznih lokalnih udruga iz Domovinskog rata. Smatraju da šatoru nije mjesto u Vukovaru i da njih o tome nitko ništa nije pitao.

  • NEKI ISTAKNUTI PRIPADNICI braniteljske populacije smatraju da su za negativan odnos javnosti prema šatoru iz Savske krivi sami organizatori prosvjeda koji su podcijenili i javnost i medije

TAKAV BI SCENARIJ mogao smanjiti pregovaračke potencijale predstavnika nekadašnjih prosvjednika iz Savske u daljnjim pregovorima s Vladom i Ministarstvom branitelja o rješavanju njihovih zahtjeva. Naime, odluka o prestanku prosvjeda koji je trajao 555 dana donesena je nedugo nakon sastanka kojem su osim ministra branitelja Tomislava Medveda nazočili i potpredjednik Vlade Tomislav Karamarko te čak osam ministara. Trebala je to biti demonstracija snažne volje Vlade u ispunjavanju zahtjeva prosvjednika iz Savske. Ali sve bi na kraju moglo ispasti kao jedna velika predstava u kojoj će se, umjesto završetka, sve vratiti na početak i u kojoj će se branitelji opet osjećati izigranima.

Komentiraj

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.