Iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) izrazili su u četvrtak, u povodu medijskih i osobnih napada i uvreda upućenih glumcu Reneu Bitorajcu, zgražanje nad činjenicom da se njihovog kolegu u javnom prostoru “brutalno napada zbog njegovog autorskog djela” te su poručili kako će se “uvijek i beskompromisno boriti za umjetničke i osobne slobode dramskih umjetnika”.

“Svatko od nas ima pravo na osobni i umjetnički izričaj kao i odgovornost za isti, a u duhu europskih i hrvatskih stečenih prava i obveza u javnom djelovanju”, ističe se u priopćenju HDDU-a koje potpisuju predsjednica tog društva Perica Martinović i članovi Upravnog odbora.

“Apsolutno osuđujemo bilo koji oblik mržnje, uvreda i prijetnji te ustrajemo na pozicijama slobode govora, slobode umjetničkog djelovanja i, iznad svega, demokratskog diskursa”, dodaje se.

U priopćenju se podsjeća da HDDU ima više od tisuću članova različitih svjetonazora, nacionalnosti, vjeroispovijesti, političkih opredjeljenja, seksualne orijentacije te umjetničke estetike.

Napominjući da poštuje sve različitosti te da nema pravo arbitrirati nad bilo čijim umjetničkim djelovanjem ili izricanjem osobnih stavova, Upravni odbor HDDU-a poručuje da će se u okvirima svojih mogućnosti i prava, uvijek i beskompromisno boriti za umjetničke i osobne slobode dramskih umjetnika.

“Ustavom zajamčene slobode govora i umjetničkog djelovanja ne smiju se niti u jednom trenutku dovesti u pitanje”, zaključuje se u priopćenju HDDU-a.

Glumac Rene Bitorajac snimio je satirični video-uradak “Mi Hrvati”, obradu pjesme “Sound of silence” u satiričnu “Mi Hrvati”, nakon čega je bio izložen nizu negativnih komentara i uvreda na društvenim mrežama te u nekim medijima.

Bitorajac se na Facebooku osvrnuo na reakcije, istaknuvši kako su pozitivne ipak mnogo brojnije od negativnih te da prihvaća kritike, ali ne prihvaća uvrede. Poručio je, među ostalim, da se domoljublje može izraziti na više načina, pa tako i kritikom, a svoj osvrt završio je riječima: “Mi Hrvati. I da, moja šahovnica počinje crvenom bojom”.

Komentiraj

FOTO:Nina Djurdjevic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.