Potraga za preživjelima ili tijelima žrtava brodoloma blizu Libije u kojoj je 200 migranata nestalo, nastavlja se u četvrtak kada se u luci Palermo očekuje dolazak više od 360 preživjelih, a obalne straže objavile su na Twitteru da su spasile 381 putnika s drugog plovila koje je potonulo.

Preživjeli s brodoloma u vodama Libije trebali bi stići tijekom poslijepodneva u Palermo na Siciliji, objavile su obalne straže.

Irski vojni brod “Niamh” je izvukao gotovo sve preživjele (342 muškaraca, 12 žena i 13 djece) kao i 25 tijela nakon drame u srijedu i oni su na putu prema Siciliji, prema irskim vlastima.

 

  • U velikoj operaciji pomoći sa sedam brodova, helikopterima i bespilotnom letjelicom, spašeno je oko 400 ljudi, ali prema svjedočenjima i procjenama na brodu je bilo oko 700 ljudi.

Obalne straže objavile su da su cijelu noć tragale za preživjelima. Također su na Twitteru prenijele da su spasile sve putnike s broda koji je također potonuo kod libijske obale, njih 381.

U srijedu navečer je šestero preživjelih kojima je trebala hitna medicinska pomoć, helikopterom prebačeno u Lampedusu, talijanski otok najbliži afričkim obalama, rekao je glasnogovornik Visokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (HCR).

U srijedu ujutro s unesrećenog broda odaslan je poziv upomoć jer je voda prodirala u njihov ribarski brod koji je krenuo iz Libije s više od 600 ljudi. Strojevi su bili pod vodom dok su se nalazili 15 milja sjeverno od libijskog grada Zouara, nedaleko od granice s Tunisom.

U velikoj operaciji pomoći sa sedam brodova, helikopterima i bespilotnom letjelicom, spašeno je oko 400 ljudi, ali prema svjedočenjima i procjenama na brodu je bilo oko 700 ljudi.

Veliki dio migranata koji pokušavaju prijeći Sredozemno more ne zna plivati, a više desetaka ih je bilo blokirano u trupu broda koji je vrlo brzo potonuo.

Komentiraj