Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač bit će na čelu saborskog Odbora za vanjsku politiku, Jasen Mesić će voditi Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, a bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je ponudu da vodi Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, izvijestio je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke.

“Zlatku Hasanbegoviću je bilo ponuđeno mjesto predsjednika saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, ali on to nije prihvatio. Meni je žao, mislim da je mogao dati doprinos, ali to je njegov izbor”, kazao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva stranke upitan hoće li Hasanbegović biti na čelu Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Nije želio odgovoriti na upit koje je bilo Hasanbegovićevo obrazloženje, kazavši kako to treba pitati njega.

Plenković je podsjetio da HDZ  ima 14 predsjednika saborskih odbora te nekoliko predsjednika izaslanstava.

Upitan o hodogramu vezanom uz formiranje novog ministarstva, odgovorio je da će Ministarstvo uprave predložiti modifikaciju potrebnih zakona.

“Napravili smo temeljitu analizu. Uoči dobivanja povjerenja u Hrvatskom saboru temeljito sam proučio izviješće koje je ostavila vlada premijera Tihomira Oreškovića gdje je jedan od ključnih prioriteta bio upravljanje državnom imovinom,  gdje su uočeni brojni nedostaci, ali i učinci tako neadekvatnog upravljanja njome, ne samo u zadnjih desetak mjeseci ili zadnjih nekoliko godina, već općenito”, poručio je.

Istaknuo je kako čvršće i koherentnije upravljanje državnom imovinom može pridonijeti rješavanju problema s neiskorištenim državnim vlasništvom i njegovim stavljanjem u funkciju, kako bi to bilo korisno za državni proračun, ali i za odnose između središnje državne vlasti, županija i općina.

Plenković je, upitan hoće li na čelu tog ministarstva biti Goran Marić, odgovorio: “Postoji velika vjerojatnost”.

Ministar u Vladi Goran Marić opovrgnuo je u utorak medijske napise da je nudio ostavku ako ne dobije svoj resor te najavio da će se Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) transformirati u ministarstvo, kojemu će vjerojatno biti na čelu.

Komentiraj