Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović najavio je u srijedu u Sarajevu kako će u sklopu novog odnosa hrvatske vlade prema Bosni i Hercegovini uslijediti i redefiniranje kulturne suradnje uključujući potporu važnim bosanskohercegovačkim institucijama poput Zemaljskog muzeja BiH.

Hasanbegović koji je u Sarajevu otvorio izložbu nastalu u suradnji Zemaljskog muzeja BiH i Arheološkog muzeja u Zadru najavio je kako će o ukupnoj kulturnoj suradnji dviju država u četvrtak razgovarati s ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem.

“Jedna od tema bit će obnova sporazuma o kulturnoj suradnji a posebice o konkretnoj programskoj suradnji za sljedeće četiri godine”, kazao je Hasanbegović.

Istaknuo je kako u sklopu nove politike hrvatske vlade valja iznova razmotriti “produbljivanje međudržavnih odnosa s BiH na svim razinama”.

“Upravo novi sporazum o kulturnoj suradnji treba biti znak te posebne volje za suradnjom”, kazao je hrvatski ministar kulture.

Hasanbegović je kazao kako je kao povjesničar i osobno vezan za Zemaljski muzej BiH u Sarajevu koji čuva iznimno vrijedne zbirke što svjedoče o povijesti BiH.

Taj je muzej gotovo godinu i pol bio zatvoren jer se različite razine vlasti u BiH nisu uspjele suglasiti o načinu njegova financiranja.

Zemaljski muzej u Sarajevu koji je, po Hasanbegovićevim rječima, jedan od ključnih simbola bosanskohercegovačkog državnog i kulturnog identiteta a on će u hrvatskom ministarstvu kulture imati pouzadnog suradnika i partnera.

“To je najmanje što mi iz Zagreba možemo učiniti za Zemaljski muzej i zbog znamenitih osoba poput Ćire Truhelke i Vejsila Ćurčića i drugih povjesničara i kustosa koji su istodobno dio zajedničke kulturne baštine dviju zemalja”, kazao je Hasanbegović.

Komentiraj