Vrhovni iranski duhovni vođa ajatolah Ali Hamenei kritizirao je predsjednika Hassana Rouhanija jer je izjavio da je njegova politika popuštanja sa Zapadom utjecala na postupni nestanak ratne prijetnje, u trenutku kada napetost u Teheranu raste prije održavanja svibanjskih izbora.

Rouhani, pragmatičar čiji je izbor 2013. doveo do zatopljenja diplomatskih odnosa između Irana i Zapada, 2015. je postigao važan sporazum u skladu s kojim je Teheran pristao suzbiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija što ih je nametnula međunarodna zajednica.

Netrpeljivost između Rouhanija, koji želi još jedan mandat i Hameneijevih saveznika, koji se protive nuklearnom sporazumu, pojačana je u posljednjih nekoliko mjeseci, a uoči održavanja izbora 19. svibnja.

“Neki kažu da je otkad smo preuzeli vlast prijetnja ratom nestala, no to nije točno. Tome je pridonijela prisutnost ljudi na političkoj sceni. Ona je pridonijela postupnom iščezavanju sjenke rata”, kazao je u nedjelju Hamenei državnim medijima.

“Nuklearni sporazum nacionalno je postignuće i trebali bismo iskoristiti njegove prednosti”, kazao je u nedjelju Rouhani te pozvao birače da spriječe povratak ekstremizma u Iran.

Komentiraj