Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump susreli su se u četvrtak u Hamburgu pred summit skupine G20, no o sadržaju razgovora malo se zna.

Razgovori su bili usredotočeni na nekoliko spornih pitanja oko kojih su podijeljeni čelnici G20.

Dužnosnici u Berlinu nisu željeli komentirati jesu li Trump i Merkel razgovarali o klimatskim promjenama s obzirom na to da je Trump prošli mjesec odlučio povući SAD iz Pariškog sporazuma.

Merkel i Trump razgovarali su tijekom jednosatnog susreta o globalnoj prijetnji Sjeverne Koreje, napetostima na Bliskom istoku i sukobu na istoku Ukrajine, kazali su dužnosnici.

Njemačka trenutačno predsjeda G20.

Sastanku su bili nazočni njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel i američki državni tajnik Rex Tillerson, kao i Trumpova kći Ivanka i njezin suprug Jared Kushner, oboje savjetnici Bijele kuće. Nazočni su bili i Trumpov glavni savjetnik za gospodarstvo Gary Cohn i ministar financija Steve Mnuchin.

To je bio njihov treći susret otkako je Trump u siječnju preuzeo dužnost. Od tada su se sukobili u pogledu obrane, Trumpovog protekcionizma, klime i migranata.

Merkel je već pokušala umanjiti očekivanja od rezultata sastanka na vrhu, kazavši da svjetske čelnike očekuju “teški razgovori.”

Komentiraj

FOTO:EPA/JENS SCHLUETER / POOL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.