Hamas i Fatah, suparnički palestinski pokreti, počeli su u utorak u Kairu trodnevne pregovore uoči 1. prosinca kada istječe rok do kojeg Palestinska samouprava pod nadzorom Fataha treba preuzeti vlast u Pojasu Gaze.

Pregovori će pokazati hoće li se dogovor o pomirbi postignut prošli mjesec između međunarodno priznate Palestinske samouprave i islamističkog Hamasa održati ili propasti kao i prethodni napori tijekom zadnjih deset godina.

Najproblematičnija pitanja koja blokiraju pomirbu i dalje nisu riješena.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas, koji ima sjedište na Zapadnoj obali, odbio je dodati desetke tisuća Hamasovih birokrata na ionako prevelik popis javnih službenika, a Hamas odlučno odbija bilo kakve razgovore o raspuštanju svojih 25.000 vojnika.

Uz to, Abas tek treba ponovno početi plaćati struju za Pojas Gaze, što je ukinuo početkom godine ne bi li izvršio pritisak na Hamas da prepusti vlast.

Salah al-Bardavil, član Hamasovog izaslanstva u Kairu, kritizirao je Fatah što se previše fokusira na pitanje sigurnosne kontrole Gaze.

“U Fatahu postoji stav da se razgovara samo o tome da se palestinskoj vladi premijera Ramija Hamdale omogući da preuzme punu kontrolu, uključujući sigurnost u Pojasu Gaze”, rekao je. “To je u suprotnosti sa stajalištima drugih frakcija.”

Hamasu i Fatahu u pregovorima se pridružilo još 12 drugih palestinskih frakcija, a razgovarat će o održavanju palestinskih izbora, sigurnosti u Pojasu Gaze i pomirbi između obitelji podijeljenih zbog Hamasa i Fataha.

Hamas, koji SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, vodi odvojenu palestinsku vladu u Pojasu Gaze otkako je silom preuzeo kontrolu nad tim područjem od Palestinske samouprave 2007. Izrael je zbog toga uveo blokadu tog područja, a potom i Egipat.

Hamas je u zadnjih deset godina vodio tri rata s Izraelom. Mjesno gospodarstvo zbog toga je krahiralo i humanitarna situacija je sve teža.

Palestinska samouprava postigla je sredinom listopada dogovor s Hamasom da joj do 1. prosinca prepusti Pojas Gaze.

Hamas joj je početkom mjeseca predao nadzor nad graničnim prijelazima s Izraelom i Egiptom, učinivši prvi korak u procesu pomirbe.

Komentiraj