Miranda Cikotic/PIXSELL

U organizaciji HNK Hajduk i Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj u četvrtak je na Poljudu svečano obilježena 70. godišnjica proglašenja Hajduka počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske.

Na svečanosti su bili predstavnici kluba, veleposlanstva Francuske u RH, grada i županije, ministarstva, te veterani Hajduka koji su u svojim nogometnim karijerama igrali u nekom od francuskih klubova.

Predsjednik Komisije za povijest sporta splitskog Sportskog saveza Robert Kučić je rekao da je današnje obilježavanje zapravo evociranje događaja iz epopeje ratnog Hajduka.

“Ono što je Hajduk napravio u to vrijeme prelazi granice jer nije bilo vremena za sport, a Hajduk koji je bio puno više od same igre sportom je širio prijateljstvo među narodima i spajao mostove suradnje, a upravo je tu njegova velika uloga”, kazao je Kučić dodavši da je Hajduk u to vrijeme predstavljao simbol borbe za slobodu.

 

  • U svibnju 1945. godine Hajduk je odlikovan poveljom Počasne momčadi Slobodne Francuske. Nakon što je obnovljen 7. svibnja 1944.godine, na dan Svetog Duje, zaštitnika grada Splita, Hajduk je s Visa krenuo na turneju koja je potrajala do kraja rata. Simpatizeri Hajduka najviše pamte utakmicu koju je klub odigrao 23. rujna 1944. pred 40 tisuća gledatelja na stadionu San Nicola u Bariju protiv reprezentacije Britanske vojske koju su činili profesionalni igrači engleskih i škotskih klubova pod vodstvom Stana Cullisa, predratnog kapetana engleske reprezentacije.

 

Nakon toga je Hajduk igrao utakmice na turneji po Africi i Aziji, a utakmicom u glavnom gradu Libanona, Bejrutu 27. svibnja 1945. s državnom reprezentacijom završena je ta stodnevna Hajdukova turneja. Prije odlaska iz Libanona rukovodstvo Hajduka je bilo primljeno u svečanu audijenciju kod glavnog komandanta francuskih vojnih snaga na Levantu, armijskog generala Humboldta. Tada je visoki francuski vojni rukovodilac predao Hajduku diplomu – povelju, kojom ga se proglašava “Počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske“.

Rendez-vous festival Francuske u Hrvatskoj započeo je u svibnju ove godine, a završio zadnjim danom rujna. Cilj mu je predstaviti francusku kulturu, a sama manifestacija je obuhvatila preko 150 različitih događaja širom Hrvatske iz područija kulture, umjetnosti, dizajna, filma, arhitekture, gastronomije, turizma, te znanosti, obrazovanja i sporta.

Posjetitelji su danas u Trofejnoj sali imali priliku vidjeti izloženu originalnu povelju Charlesa de Gaullea iz 1945. godine.

Komentiraj

FOTO:Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.