Haima, jedan od najsnažnijih tajfuna koji je pogodio Filipine, uzrokovao je smrt najmanje četiri osobe obrušivši se na arhipelag gdje je rušio kuće, čupao krovove i stabla, objavile su vlasti u četvrtak.

Supertajfun je pogodio kopno u srijedu navečer u sjevernoj pokrajini Cagayan, popraćen vjetrom gotovo jednako snažnim kao onaj koji je pratio tajfun Haiyan u kojemu je u studenome 2013. smrtno stradalo ili nestalo više od 7350 osoba.

Haima je zahvatila tijekom noći poljoprivredne i planinske lokalitete na sjeveru glavnog otoka Luzona gdje je dan otkrio prizore velike tuge i razaranja.

Najmanje četiri osobe su poginule, zatrpane klizanjem terena, među kojima dvoje mladih od 16 i 17 godina, a jedna se osoba smatra nestalom, po civilnoj zaštiti.

Haima, popraćena vjetrom brzine 225 kilometara na sat, pušeći u naletima od 315 kilometara na sat, pogodila je obalna mjesta na Pacifiku.

Prolazeći planinskim lancima, izgubila je malo snage i u četvrtak ujutro preselila se na Južno kinesko more, te se kretala prema Hong Kongu i jugu Kine.

Komentiraj