Uprava HAC-ONC-a priopćila je u petak da je unutarnja kontrola utvrdila nepravilnosti u Sektoru naplate cestarine i da je u tijeku oko 60 postupaka za utvrđivanje odgovornosti radnika, dok sindikat tvrdio da je riječ o klasičnoj hajci i pritisku na radnike i njihove predstavnike.

Reagirajući na članak u današnjem Večernjem listu u kojem se tvrdi da je zbog potkradanja tvrtke pred otkazom 200 blagajnika s naplatnih kućica, Uprava HAC-ONC-a u priopćenju izvještava da je tijekom ove godine Samostalni odjel za unutarnju kontrolu i nepravilnosti među ostalim obavio kontrolu u Sektoru naplate cestarine te utvrdio nepravilnosti i pokrenuo postupke za utvrđivanje odgovornosti pojedinih radnika. Ti postupci traju i trenutno ih je oko 60, kaže se u priopćenju.

Uprava HAC-ONC-a naglašava da se radi o pojedinačnim slučajevima i da većina blagajnika radi pošteno te ih Uprava želi zaštititi, ali i poslati jasnu poruku da neće tolerirati malverzacije.

Iz HAC-a su pak priopćili da je praćenje rada blagajnika i utvrđivanje mogućih nepravilnosti u radu u nadležnosti HAC-ONC-a.

  • Gostujući na HTV-u u emisiji Studio 4, član Uprave HAC-ONC-a Krešimir Kvaternik rekao je da brojka od 60 postupaka varira, a da tvrdnje o 200 postupaka dolaze iz redova sindikata.

Određeni broj blagajnika i voditelja koristi sustav onako kako nije zamišljeno, rekao je Kvaternik demantirajući tvrdnje sindikata da se nad radnicima provodi teror te istaknuo da Uprava inzistira na provedbi pravilnika.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić u izjavi za Hinu ustvrdio je da se radi o “klasičnoj hajci i pritisku na sindikat da ne gleda što Uprava radi”.

“Ta cijela priča izašla je od Uprave, a razlog je ono što su radile sve prethodne Uprave, koje su nezakonite radnje pokušale prikriti i na neki način okrenuti građane protiv sindikata. U ovom slučaju također. Obavili su nezakonit postupak javne nabave, nezakonito su smjenjivali ljude kako bi postavljali svoje prijatelje. Mi smo se tome suprotstavili i podnijeli kaznenu prijavu, a oni su udarili po blagajnicima. To je klasična hajka koja se nama ponavlja od Božidara Kalmete na ovamo”, kaže Stanić.

Dodaje da je vidio 60-ak slučajeva i ustvrdio da niti za jedan disciplinsko povjerenstvo nije predložilo otkaz. Ništa od toga, kaže Stanić, nije došlo na Radničko vijeće, čiji je on predsjednik.

Ocjenjuje da su zadnjih događaji medijski pritisak na sindikat da odustane od onoga što radi.

“Nećemo odustati jer nismo odustali ni onima prije njih, nećemo niti ovima. Štit ćemo interese Hrvatskih autocesta, a ako će biti slučajeva da se radi o nekoj stvarnoj pljački, kako to oni nazivaju i ako nam to dokažu pravovaljanom dokumentacijom, Radničko vijeće dat će suglasnost za otkaz”, poručio je.

Komentiraj

FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.