Džihadistička skupina Islamska država (IS) je između 1. siječnja 2015. i 14. ožujka 2016. izgubila 22 posto teritorija koji je kontrolirala u Siriji i u Iraku, objavio je u srijedu specijalizirani institut IHS Jane’s sa sjedištem u Londonu.

“Rat se okreće na štetu Islamske države. Između 1. siječnja i 15. prosinca 2015. IS je izgubio kontrolu nad 14 posto svog teritorija”, rekao je Columb Strack, analitičar IHS-a i stručnjak za Bliski istok.

“U novoj studiji se ističe da je IS u zadnja tri mjeseca izgubio još 8 posto teritorija”, opet u odnosu na teritorij koji je kontrolirao 1. siječnja 2015., dodao je.

Kako navodi britanski ogranak američkog instituta IHS-a koji se oslanja na informacije dobivene iz društvenih medija i izvora u Siriji i u Iraku, ta je skupina 14. ožujka 2016. kontrolirala 73.440 četvornih kilometara teritorija.

Džihadisti su u Iraku izgubili velika područja u okolici Ramadija, zapadno od Bagdada i napose u okolici Tikrita, sjeverno od prijestolnice.

No najveće gubitke terena imali su u Siriji.

Otkako je IS ljetos izgubio Tal Abjad, jednu od glavnih točaka gdje je ulazio u Tursku, IHS je primijetio da skupina ima “financijskih teškoća” koje su se odrazile u “povećanju raznih poreza” i u “velikom smanjenju plaća koje je isplaćivala borcima”.

“Te financijske teškoće su pogoršali ruski i međunarodni zračni udari na izvore prihoda skupine od nafte od kraja 2015.”, dodaje Strack.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak najavio povlačenje većeg dijela ruskog vojnog kontingenta iz Sirije, gdje je ta zemlja od 30. rujna izvodila zračne udare kao potporu snagama Bashara al.Assada.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.