Vladajuća stranka Gruzijski san milijardera Bidzine Ivanišvilija proglasila je pobjedu na parlamentarnim izborima održanima u subotu u toj bivšoj sovjetskoj republici, nakon što su dvije izlazne ankete pokazale njezinu prednost u odnosu na Ujedinjeni nacionalni pokret, stranku koju je osnovao nekadašnji predsjednik Mihail Saakašvili.

“Čestitam ti na velikoj pobjedi, Gruzijo!”, poručio je premijer Gergoij Kvirikašvili ushićenim pristašama okupljenim ispred sjedišta stranke u glavnome gradu Tbilisiju.

Obje izlazne ankete pokazale su da je stranka Ujedinjeni nacionalni pokret na drugome mjestu, a na treće se mjesto plasirao proruski orijentiran Domoljubni savez koji je prešao izborni prag od pet posto za ulazak u parlament od 150 zastupnika.

Dvije izlazne ankete pokazale su da je Gruzijski san, prozapadnjački orijentirana stranka koja se, unatoč tome zalaže za bliskije veze s Rusijom, osvojio izbore. Međunarodna agencija Kantar Public objavila je da je Gruzijski san pobijedio s 53,8 posto, a tvrtka GfK objavila je podatak o 39,9 posto.

Ispresijecana strateški važnim naftovodima i plinovodima i tradicionalno ‘stiješnjena’ između Rusije i Zapada, Gruzija se nada da će se jednoga dana uspjeti pridružiti EU-u i NATO-u, iako se tome Rusija žestoko protivi.

Petina gruzijskoga teritorija je nakon kratkog rata s Rusima 2008. ostala pod kontrolom proruskih separatista, a ekonomija se oporavlja vrlo sporo. Životni standard stanovnika zbog toga je vrlo nizak.

Gruzijski san, koji je prvotno bio koalicija šest stranaka, osnovao je milijarder Bidzina Ivanišvili koji je stekao bogatstvo u Rusiji. Na vlast je došla 2012. okončavši devetogodišnju vladavinu UNM-a bivšeg predsjednika Mihaila Saakašvilija.

To je bio prvi mirni prijenos vlasti od raspada Sovjetskog Saveza 1991. i uslijedio je nakon javnih prosvjeda zbog skandala oko zlostavljanja zatvorenika i optužbi da se Saakašvili, kojega je Zapad hvalio zbog provedenih reformi, ponaša autoritarno.

Komentiraj

FOTO:EPA/ZURAB KURTSIKIDZE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.