Sirijski izbjeglica koji je ovaj tjedan stradao u naletu policijskog vozila u izbjegličkom kampu Idomeniju, na grčko-makedonskoj granici,  preminuo je, objavili su u subotu bolnički izvori.

Četrdesetogodišnji sirijski Kurd, koji je više od dva mjeseca bio blokiran u tom kampu zajedno sa svojom obitelji,  u četvrtak je podlegao ozljedama glave zadobivene u sudaru s vozilom.

Kako pojašnjava grčka policija, Sirijac se sudario s “bočnim dijelom policijskog vozila”. Ne zna se, međutim, kojom se brzinom kretalo policijsko vozilo. U izbjegličkom kampu je brzina vožnja  uvelike ograničena.

Taj je incident potaknuo pobunu migranata koji su policiju zasuli kamenjem, a snage reda odgovorile suzavcima. Stanje u Idomeniju je i dalje vrlo napeto, a migranti gotovo svakodnevno prosvjeduju i traže otvaranje zapadnobalkanske rute kako bi se uputili prema zapadnim i sjevernim zemljama Europe. U tom izbjegličkom kampu i dalje boravi preko 10.000 migranata.

U petak kasno navečer u Idomeniju je izbio sukob između pakistanskih i afganistanskih migranata, nakon čega je četvero Pakistanaca prevezeno u bolnicu zbog rana zadobivenih od noža. Sličan incident, u kojem je stradao 18-godišnjak, zabilježen je u subotu ujutro u luci Pirej, nedaleko od Atene, gdje se nagomilalo više od 3200 migranata.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.