Grčki parlament u srijedu navečer trebao bi usvojiti prve mjere iz sporazuma između Grčke i njezinih vjerovnika, pri čemu premijera Aleksisa Ciprasa čeka velika borba s neizvjesnim ishodom.

Nakon što je u utorak javnosti poručio da je preuzeo odgovornost i potpisao “dokument u koji ne vjeruje”, ali je jedino tako mogao izbjeći katastrofu za zemlju, Ciprasu preostaje da se pouzda u istraživanje javnog mnijenja koje je na uzorku od 700 ispitanika za dnevnik To Vima proveo institut Kapa Research, po kojemu, iako su podijeljeni oko uvjeta sporazuma, 70,1 posto Grka smatra da bi ga parlament trebao usvojiti.

Grčki parlament ima 300 zastupnika. Zna se da će za sporazum s vjerovnicima glasovati tri najveće oporbene stranke – Nova demokracija, Pasok i Potami, koje zajedno imaju 106 zastupnika.

“Zastupnici Nove demokracije uvijek glasuju po svojoj savjesti, a ona im kaže “Da” za nastavak europskog puta Grčke”, rekao je privremeni predsjednik te konzervativne stranke Evangelos Meimerakis.

Što se vladajuće koalicije tiče, u kojoj su radikalna ljevičarska stranka Siriza sa 149 zastupnika i suverenistička desnica ANEL s 13 zastupnika, puno je teže predvidjeti ishod glasovanja. Čak 32 zastupnika Sirize još u petak su imala rezerve prema samom sudjelovanju Grčke u pregovorima tijekom vikenda. Tijekom dana je ostavku dala pomoćnica ministra financija Nadia Valavani, ocijenivši da je “rješenje koje nam se danas nameće na tako deprimirajući način neodrživo”.

Bivši ministar financija Janis Varufakis, kojega je Cipras u utorak nazvao “odličnim ekonomistom, ale ne i dobrim političarem”, nazvao je postignuti sporazum s vjerovnicima “novim Versailleskim ugovorom”, kopirao ga na svojem blogu uz bezbroj kritičkih opaski, uz upozorenje posjetiteljima – “Čitajte ovo i plačite”.

Prosvjednici protiv mjera štednje sukobili se s policijom

Grčki prosvjednici koji se bore protiv mjera štednje bacali su u srijedu pred zgradom parlamenta molotovljeve koktele na policajce i to je, uoči glasovanja o novom paketu međunarodne financijske pomoći, najžešće nasilje u Grčkoj u više od dvije godine.

Policija je odgovorila suzavcem i stotine su ljudi pobjegle na središnji trg Sintagmu.

Prije toga su tisuće izašle na atenske ulice i cijeli dan sudjelovale u nizu mirnih mimohoda u znak prosvjeda protiv novog paketa pomoći koji je Grčku spasio od bankrota, ali će toj zemlji koja je već u dubokoj krizi nametnuti nove nepopularne reforme.

Nekoć su sukobi s policijom bili uobičajeni u grčkim prosvjedima, ali su rijetki otkako je u siječnju na vlast došla lijeva Sirizina vlada, piše Reuters.

Neposredno prije sukoba prosvjednici su raširili transparent na kojem je pisalo: “Otkažite paket pomoći” i “Ne politici EU-a, ECM-a i MMF-a”.

U srijedu su u znak prosvjeda protiv tih reforma 24-satni štrajk počeli državni službenici, a i apotekari su zatvorili ljekarne.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.