Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u petak da će sastanak ministara financija eurozone u subotu biti odlučujući za pronalazak rješenja za grčku dužničku krizu.

Merkel je na konferenciji za novinare nakon prvog dana summita EU-a u Bruxellesu kazala da se šefovi država ili vlada ne mogu upustiti u detaljne pregovore o grčkim reformama, nego samo potaknuti dvije strane da se brzo dogovore.

“Tvrdimo, ne bez pažljivog promišljanja, da je ova euroskupina od odlučujuće važnosti, imajući u vidu da je vremena jako malo i da se na rezultatu treba raditi”, kazala je.

S time se složio i francuski predsjednik Francois Hollande.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk također je na Twitteru poručio da europski čelnici računaju na euroskupinu da će “u subotu zaključiti taj proces”.

Na pitanje je li spremna pristati na otpis duga Ateni kako traži grčki premijer Aleksis Cipras, Merkel je kazala da u ovoj fazi nije moguće pronaći novi novac za Grčku osim onog koji je preostao u postojećem drugom programu financijske pomoći.

Izbjegla je odgovoriti na pitanje hoće li ministri financija razgovarati o planu B za slučaj grčkog bankrota ako u subotu ne bude postignut dogovor, kazavši da se ne želi upuštati u nagađanja te da želi uspješan ishod pregovora.

[quote_box_center]

  • Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk također je na Twitteru poručio da europski čelnici računaju na euroskupinu da će “u subotu zaključiti taj proces”.

[/quote_box_center]

Njemački povjerenik Guenther Oettinger kazao je, međutim, u Berlinu da će izlazak Grčke iz eurozone biti neizbježan ako Atena i njezini vjerovnici ne pronađu rješenje u idućih pet dana.

“Činit ćemo sve do 30. lipnja kako bi Grci pokazali da su spremni na reforme”, rekao je za njemački radio.

“Grexit nije naš cilj, ali bio bi neizbježan ne pronađe li se rješenje u idućih pet dana”, rekao je.

Glavna sporna pitanja su povećanje poreza na dodanu vrijednost i reforma mirovinskog sustava, a Grčka inzistira i na pitanju neodrživog duga, koji iznosi gotovo 180 posto BDP-a.

Berlin ne želi niti čuti za ublažavanje duga prije nego se Grčka jasno ne obveže na reforme, dok Cipras upravo to očekuje i želi također jamstva za financiranje u predstojećim mjesecima.

Krajnji rok za dogovor je 30. lipnja kada Grčka mora isplatiti ratu kredita MMF-u.

Da bi to mogla učiniti, eurozona joj mora deblokirati preostalih 7,2 milijarda eura kredita. Dogovor s vjerovnicima mora odobriti grčki parlament, što bi mogao učiniti u nedjelju, te potom Bundestag.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.