Ministar financija Boris Lalovac u četvrtak je rekao kako je Hrvatska već 25 godina talac banaka te kako se stalno govori o tome da im se ne bi trebalo zamjerati, no da se vlada nikome ne zamjera već želi spasiti hrvatske građane.

Vlada je u Sabor uputila izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima bi se konverzijom kredita iz franka u euro, uz vraćanje preplaćenih kamata, i to sve o trošku Vlade, trebao riješiti problem kredita u ‘švicarcima’. Zakon bi na snagu trebao stupiti 30. rujna.

Lalovac je u razgovoru za RTL poručio kako će ovaj zakon pokazati da u Hrvatskoj vlada Vlada, a ne banke. Ministar financija uvjeren je da će moći provesti ovaj zakon jer je vrlo jasno i detaljno napisan. “Znaju se konsekvence za banke ukoliko ne budu poštivale odredbe”, kaže dodajući bankama da se pripreme jer je ’30. rujan vrlo blizu’.

 

  • Ukoliko banke ne budu poštivale zakon, ističe Lalovac, slijedit će žestoke kazne. “Tu nećemo imati nimalo milosti. A ukoliko krenu sa tužbama, Vlada i za to ima odgovore.” Dodaje da ukoliko banke budu maksimalno pružale otpor, imaju rješenje i za to.

 

“Znači, porez na cjelokupnu aktivu hrvatskih banaka će biti uveden, kao što ga imaju Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija i druge zemlje. Taj je zakon već u mojoj ladici, ali nadam se da do toga neće doći”, poručuje.

O optužbama oporbe da se sve ovo radi u predizborne svrhe, Lalovac odgovara: “Kamo sreće da su oni 2011. to isto napravili u predizborne svrhe, nego su pustili građane da uđu u dužničko ropstvo. Žao mi je što to tako danas komentiraju, imali su puno prilika to riješiti, a jednostavno nisu… ”

Na pitanje je li ga strah da će banke otkazati suradnju i tužbama ili na neki drugi način dovesti Hrvatsku u neugodnu poziciju, Lalovac odgovara kako vjeruje da to neće napraviti. “Hrvatska je 25 godina talac banaka i stalno govorimo o tome da im se ne bi trebali zamjerati… Mi se ovdje nikome ne zamjeramo, želimo spasiti hrvatske građane. Ja dok sam ministar financija to neću dopustiti i nikakve prijetnje ni ultimatumi banaka prema hrvatskoj vladi neće proći. Bit ćemo još oštriji prema njima”, poručuje.

Grčić: Mislim da banke neće tužiti državu

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić u četvrtak je gostovao u Dnevniku N1 televizije, gdje je istaknuo kako vjeruje da banke u konačnici neće tužiti državu.

“Mi smo dugo čekali da banke ponude odgovarajuće rješenje. Sedam-osam mjeseci je bilo dovoljno, no to se nije dogodilo. Mi smo jednostavno kao vlada morali presjeći tu priču i donijeti ovako važne odluke i na taj način riješiti problem otprilike 53 tisuće hrvatskih obitelji”, poručio je Grčić.

Dodao je kako su kompletan prijedlog ovog zakona poslali Europskoj komisiji, te će ga poslati i na adresu Europske centralne banke. “Mi smo apsolutno sigurni da ove mjere ne mogu destabilizirati financijski sustav u Hrvatskoj. To je procjena i naša i HNB-a i u tom smislu ne vidimo problem”, kaže Grčić.

Na pitanje koliko bi konverzija kredita mogla stajati banke i državu, potpredsjednik Vlade odgovara: “Jasno je naznačeno da će ukupan teret ove konverzije bi snosile banke. Prema izračunu HNB-a to bi bio trošak od nekih 5,5 do 6 milijardi kuna za bankarski sektor, a jasno je da će kroz porezne olakšice koje nudimo bankama u smislu određene kompenzacije tog troška donijeti i nešto manje prihode u proračunu hrvatske države u iduće otprilike dvije godine. Taj iznos je od HNB-a procijenjen na negdje milijardu kuna”, zaključuje.

Komentiraj