Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, u ponedjeljak je ocijenio kako banke taktiziraju jer još nisu počele slati izračune vezane uz zamjenu kredita u švicarskim francima u eurske te im poručio kako se neće izvući od obveza prema zakonu o konverziji.

 “Na svako kalkuliranje i špekuliranje da će se izvući od obveze, što se tiče nas u trenutnoj vladi, a nadam se i kao obnašatelja dužnosti u idućoj, poruka je jasna: bankari, nećete se iz toga izvući”, istaknuo je Grčić na konferenciji za novinare.

 Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira to što banke još nisu počele slati izračune potrebne za konverziju,  Grčić jer kazao kako je “očigledno da banke taktiziraju”.

 “Banke imaju zakonsku obvezu, a ja ih pozivam da se drže te obveze, rade izračune i što prije  informiraju građane koja su njihova prava na temelju zakona o konverziji”, naglasio je Grčić. Dodao je kako rok bankama “lagano istječe”, a nakon toga će, kako je upozorio, plaćati penale.

 “Plaćat će kazne, pa ako su na to spremni podebljat će nešto i hrvatski proračun”, rekao je Grčić.

Dodao je kako postoji rezervni plan ne budu li banke ispunile svoje obveze, a na pitanje uključuje li on porez na aktivu banaka, odgovorio je potvrdno.
“Postoje alternativna rješenja, vrlo jednostavna i mi ćemo ih primijeniti ako do toga dođe, a ja se nadam kako neće biti potrebe”, dodao je.
Grčić smatra kako konverzija može biti trenutačni trošak za banke, ali im na kraju može donijeti pozitivne učinke.

Komentiraj

FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.