Stanje na hrvatskom graničnom prijelazu sa Slovenijom, Harmica, u četvrtak ujutro je mirno, a očekuje se da će jučerašnje napetosti oko postavljanja žice na toj lokaciji biti jedna od tema današnjeg susreta dvoje predsjednika.

Slovenija je u srijedu upozorena da je žičanom ogradom koju je počela postavljati uzduž zelene granice prešla na hrvatsku stranu, što su u Ljubljani negirali.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je da Slovenija još nije primila protestnu notu koju je uputilo hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, te da Slovenija ogradu postavlja na slovenskom teritoriju, ali da njome ne prejudicira granicu.
“Tehničke prepreke postavljamo na slovenskem ozemlju, izbjegavajući pri tome sporne zone, ne želimo konflikt, a isto očekujemo od hrvatske strane”, rekla je slovenska ministrica kasno u srijedu u razgovoru za Slovensku televiziju.
Ako bi Hrvatska unatoč tome počela uklanjati žicu, reakcija Sloveniije bila bi ovisna od stanja na terenu, kazala je Žnidar.
Slovenski mediji najavljuju da će napetosti do kojih je došlo u vezi s početkom postavljanja “tehničkih barijera” na slovenskoj strani granice danas prilikom svog susreta, koji je inače bio planiran dosta  ranije, pokušati ublažiti slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koji se susreću u Zagrebu.
Taj je radni susret dogovoren kao priprema na skorašnji summit lidera iz regije koji sudjeluju u procesu Brdo-Brijuni, ali se očekuje da će na njemu biti riječi i o događajima na granici, potvrđeno je u uredu slovenskog predsjednika Pahora.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu otpravniku poslova veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj oštar prosvjed zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske, koju Slovenija postavlja na granici prema Hrvatskoj radi kontrole migranata, te pozvalo susjednu zemlju da ogradu u najkraćem roku ukloni.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.