Dugometražni peruanski film Juana Daniela F. Molera “Videofilija” dobitnik je Grand prixa ovogodišnjeg 20. Splitskog filmskog festivala, baš kao i kratkometražni film “Bilo mi je pet kad sam postala žena” Maryam Tafakory iz Ujedinjenog kraljevstva, čime je festival nakon sedam dana zatvoren u nedjelju navečer i završen.

Posebne nagrade dodijeljene su hrvatskom filmu “Rakijaški dnevnik” Damira Čučića, njemačkom filmu “Sobarica Lynn” autora Ingo Haeba, francusko-bjeloruskom “Baka, Vanja i koza” Daria Yurkevicha, te poljskom filmu Izumia Yoshida “Kinki”.

Žiri za dugometražni film u svom je obrazloženju naveo da je “Videofilija” u svakom pogledu “najnoviji” među prikazanih devet naslova, inovativna priča razigranog vizualnog stila, iznimno slojevitih likova i prijeteće oslikanog društvenog podteksta.

Kratkometražni film “Bilo mi je pet kad sam postala žena” nagrađen je zbog nošenja s intimom i bolnom temom mučenja djevojčica putem uspjelog metaforičkog povezivanja sa zanatom krojenja. Žiri je naveo kako je u filmu posebno istaknuta “izvanredna montaža i smislena upotreba bližih planova u ovom sićušnom, no istovremeno velikom filmu koji nam pokazuje kako je teške traume moguće kvalitetno obraditi na umjetnički način”.

U kategoriji dugometražnog filma odlučivao je međunarodni žiri kojeg su činili Bea de Visser (Nizozemska), Sarah Skoric (Belgija) i Dean Šoša (Hrvatska), dok su o pobjedniku u kategoriji kratkometražnog filma odlučivali Hans Eijses (Nizozemska), Harald Schleicher (Njemačka), te Silvestar Mileta (Hrvatska).

 

  • Tijekom Festivala je bio prikazan 91 film iz 42 zemlje svijeta, podijeljen u osam sekcija, a posebnost ovogodišnjeg programa bile su radionice na temu svjetla, jer je ova godina proglašena Godinom svjetlosti. Publika je tako odgledala 32 dugometražna i 59 kratkometražnih filmova iz Tanzanije, Afganistana, Maroka, Tajlanda, Egipta, Perua i Vijetnama.

 

Na repertoaru je među ostalim bio i film “Oploditelj” redateljice Kim Quy Bui, višestruko nagrađivani film filipinskog redatelja Charliebebsa Gohetija “Loveći valove”, film kanadskog redatelja Vincenta Ducarnea “Prelazeći granicu”, filmovi Amerikanca Jona Josa “Plavi tjesnac” i “Jezero Bowman”, te njemački “Zatvorski sustav 4614” redatelja Jana Soldata.

U sekciji Hrvatskog filma prikazan je film “Imena višnje” redatelja Branka Schmidta, “Vlog” Bruna Pavića, “Svinjari” Ivana Livakovića te “Sirene i krikovi” Ivana Perića.

Ove godine prvi put je održano EdU Kino u Kinoteci Zlatna vrata, gdje je bio prikazan afganistansko-kanadski film “Mina hoda” kanadskog redatelja Yosefa Brakija, koji je svoju premijeru imao na 65. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Segment posebnog dijela programa činili su filmovi iz Programa HKU Umjetničkog sveučilišta u Utrechtu.

Zanimljivost ovogodišnjeg Festivala bio je i dvodnevni kolokvij Brodolom jedrenjaka Stefano 1875.-2015. kojeg je organizirao direktor Istraživačkog centra Nacionalne akademije slike i zvuka australskog Sveučilišta Murdoch i Joška Petkovića.

Festival se održavao u kinima Central i Karaman, kinoteci Zlatna vrata, Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Etnografskom muzeju i u Galeriji umjetnina.

Komentiraj