Austrija će početi graditi nove objekte kako bi bolje zaštitila svoje granice, izjavio je kancelar Werner Faymann u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnog lista Oesterreich, stavljajući u prvi plan mjere ograničavanja prihvata migranata.

Austrija je nedavno postavila 3,7 kilometara dugu ogradu na najfrekventnijem graničnom prijelazu sa Slovenijom, na Spielfeldu, rekavši da će to pomoći u kontroli priljeva novih migranata na njezin teritorij.

Na upit da li će Austrija poduzeti nove mjere na talijanskoj granici, uključujući i granični prijelaz Brenner, Faymann je kazao: “Već je veljača. Nisam voljan dopustiti da prođe još vremena. Za to je prekasno”.

“U ožujku se može očekivati novi val migranata. Mi sada moramo izgraditi tehničke kapacitete kako bi bili spremni za upotrebu kada nam zatrebaju”, dodao je kancelar.

Ministarstva obrane i unutarnjih poslova, kazao je Faymann, odredit će kako će izgledati sustav granične kontrole.

Spomenuti dnevni list je prethodno izvijestio da se za Brenner također planira podizanje ograde, ali da vlada prvo želi vidjeti koliko će ograda biti učinkovita na Spielfeldu. Novi granični režim na tom prijelazu uspostavljen je kako bi se ubrzao proces podnošenja zahtjeva, istovremeno vodeći računa da azilanti ne mogu ući u zemlju bez temeljite provjere i registracije.

Austrija, koja broji 8,4 milijuna stanovnika, prošle je godine primila 90.000 zahtjeva za azil, a ove godine je broj izbjeglica koje je voljna primiti ograničila na 37.500.

Faymann potvrđuje da je odluka o toj brojci i dalje na snazi, ističući da mora preuzeti odgovornost za Austriju, bez obzira da li je to po volji Italije ili Njemačke.

Beč je u petak uputio poruku Makedoniji da bude spremna “potpuno zaustaviti” priljev izbjeglica preko svoje južne granice, upozorivši da će to isto unutar nekoliko mjeseci učiniti na svojim vlastitim granicama.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.