Diljem svijeta žene se još uvijek moraju boriti za ravnopravnost, a često i za osnovna ljudska prava, poput prava na obrazovanje i rad…

Grad Beč prednjači po pitanju ravnopravnosti spolova, razlika u plaćama žena i muškaraca iznos 20 posto, od 100 gradskih zastupnika 37 je žena, a od ukupno sedam članova bečkog poglavarstva čak je pet žena.

Istaknimo kako žene čine 51.5 posto stanovništva austrijskog glavnog grada koji i prilikom podjele javnih poslova prvenstvo daje onim privatnim poduzećima koja zapošljavanju veći postotak žena, čime dodatno potiče njihovo zapošljavanje.

No, Grad Beč se i prilikom planiranja, organizacije javnog prostora te izgradnje stambenih projekta obazire na potrebe žena. Od 1992. do danas realizirana su tri stambena projekta prilagođena potrebama žena, a i prilikom uređenja parkova i javnih igrališta više se pažnje posvećuje ženskom izboru aktivnosti na otvorenom.

Očekivani životni vijek žena u Beču također je duži. Žene u pravili dožive 83 godine života, a muškarci 78 godina. Žene u Beču i po obrazovanju prestižu muškarce, pa je tako na bečke fakultete upisano 53 posto žena tj. njih više od 100 tisuća.

Zanimljiva je i činjenica da je u gradu sve veći broj poduzeća koje su osnovale žene, čak 48 posto, čime se njihov broj od 1996. godine udvostručio. Znatno se povećao i broj žena zaposlenih u istraživačkim i razvojnim zanimanjima. U javnom sektoru je on dosegao već 50 posto, dok su u privatnom muškarci sa 75 posto još uvijek u većini.

Bečka gradska uprava se pobrinula o tome da se sutrašnji Dana žena proslavi u prigodnom tonu. Proslava će se održati u svečanoj dvorani Gradskog poglavarstava, a posjetiteljice u vremenu od 15 do 22 sata očekuju različita poslovna i zdravstvena savjetovanja, mnogobrojne radionice, izložba posvećena zaslužnim bečkim građankama te zabava uz svirku uživo.

Grad Beč, Dan žena

Komentiraj