Glavni austrijski grad se kao i većina drugih europskih metropola još uvijek bori s platformama za iznajmljivanje stanova. Ponajviše zbog neplaćanja boravišnih pristojbi koje čine bitnu proračunsku stavku.

U Gradu Beču su najavili zakonsko pooštrenje i od 18. kolovoza online platforme za iznajmljivanje moraju prijaviti sve privatne smještaje koji su kod njih registrirani.

Iako nove zakonske mjere još nisu stupile na snagu u Gradu Beču je već sada zabilježen porast proja plaćenih boravišnih pristojbi. Već je početkom kolovoza uplaćeno 1 446 boravišnih pristojbi, što je za 57.3 posto više nego prije godinu dana.

Boravišne pristojbe od iznajmljivanja putem platformi Gradu su Beču u proteklih šest mjeseci donijele prihod od 846 190 eura. U istom razdoblju prošle godine istim je putem uplaćeno manje, 618 186 eura.

Najveći dio boravišnih pristojbi ipak dolazi iz hotela i hostela, a ukupni iznos koji je grad Beč ovim putem zaradio u prvih je šest mjeseci 2017. godine iznosio 13.1 milijuna eura.

U Gradu Beču je trenutno 8 000 stanova koji se iznajmljuju putem platformi kao što je Airbnb, a u prošlosti je samo mali dio vlasnika stanova plaćao pristojbe, iako od 100 eura zarađenih od iznajmljivanja stana boravišna pristojba iznosi oko 2.50 eura.

Pored obveze dijeljenja podataka o iznajmljivačima novi zakon donosi i povećanje kazni za one koji se odluče ne platiti pristojbu i to s 420 na 2 100 eura.

Ono što je još otvoreno, pitanje je hoće li platforme za iznajmljivanje u budućnosti same zaračunavati boravišnu pristojbu i plaćati je gradu ili će to morati sami iznajmljivači, a pregovori s predstavnicima Grada Beča još traju.

Komentiraj