epa06145336 (FILE) - Zimbabwe's President Robert Mugabe (L) gets a kiss from his wife Grace at his 80th birthday party in his home town of Zvimba, some 90 km west of the capital Harare, Zimbabwe. Media reports citing South African authorities on 15 August 2017 state Grace Mugabe may face charges following reports she allegedly assaulted a 20-year-old model at a hotel in Johannesburg, South Africa on Sunday, 13 August 2017. Reports state Grace Mugabe was in South Africa for medical treatment following her injuring her foot. EPA/STR

Utjecajna prva dama Zimbabvea Grace Mugabe treba se u utorak poslijepodne pojaviti na južnoafričkom sudu zbog sumnje da je fizički napala dvije žene, a taj bi izgred mogao pokvariti dobre odnose dviju zemalja.

Južnoafrički ministar unutarnjih poslova Fikile Mbalula bio je rekao da se Grace Mugabe u utorak ujutro predala policiji u Johannesburgu pošto je protiv nje podignuta tužba nakon žestoke svađe u hotelu u tome gradu.

No nešto kasnije je južnoafrička policija priopćila da ne zna gdje je prva dama Zimbabvea.

“Zasad ne znamo gdje je (…) Propali su pregovori o predaji osumnjičenice”, rekao je glasnogovornik policije Vishnu Naidoo, rekavši da su izjave ministra Mbalule bile prenagljene.

Jedna od navodnih žrtava, dvadesetogodišnjakinja, tvrdi da je bila u hotelskoj sobi s prijateljima kada je supruga zimbabveanskog predsjednika Roberta Mugabea koja je bila u sobi blizu njezine, došla i napala je u nedjelju navečer.

“Mirno smo razgovarali u sobi kada je došla i napala nas. Imam posjekotinu na čelu. Manekenka sam i izgled mi je važan u poslu”, rekla je Gabriella Engels za južnoafrički dnevnik The Times.

Na fotografiji koja kruži društvenim mrežama vidi se žrtva s velikom posjekotinom posred čela.

Prijateljica Gabrielle Engels koja je htjela ostati anonimna, rekla je da je Mugabe tražila dvojicu svojih sinova koji su zapravo bili u sobi do njihove.

“Ne znamo zašto je bila tako nasilna”, rekla je Engels za AFP.

Grace Mugabe je došla u Južnoafričku Republiku radi liječenja ozljede na nozi.

Mugabe ima 52 godine i spominje se kao moguća nasljednica svog supruga na dužnosti predsjednika Zimbabvea.

Zimbabveanska vlada zasad nije reagirala na slučaj.

Južnoafrička Republika je saveznik Zimbabvea koji se tradicionalno ne želi miješati u politiku svog susjeda.

Komentiraj

PREKOEPA/STR
Podijeli objavu
Prethodni članakBadelj ipak neće u Milan
Sljedeći članakDUGI OTOK Talijanski turist umro na plaži
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.