Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u srijedu, vezano uz “aferu dnevnice”, kako “osobno zna za nekoliko predmeta koje bi DORH mogao u ovome trenutku možda malo pažljivije pogledati” ali se ne želi miješati u rad pravosudnih tijela.

Pojašnjavajući prilikom posjeta Institutu Ruđera Boškovića poruku koju je u utorak uputila Državnom odvjetništvu da se “DORH treba baviti onim što se danas događa, a ne vraćati se u prošlost”, predsjednica je rekla kako misli da “DORH treba pratiti trendove koji se događaju, a ne neprestance gledati pet, šest, deset godina unatrag, nego pratiti dolazi li danas do nepravilnosti u radu i odmah ih sankcionirati”.

“Kao što vidimo, neprestance se javljaju neki stari slučajevi i izlaze ‘kosturi iz ormara’, a osobno znam za nekoliko predmeta koje bi DORH mogao u ovome trenutku možda malo pažljivije pogledati ali, kao što sam rekla, neću se miješati u rad pravosuđa koje se treba baviti onim slučajevima koje je dobilo na stol”, kazala je novinarima. Na pitanje koji su to slučajevi, Grabar-Kitarović samo je kratko odgovorila – “hvala vam lijepa”.

Na upit kako se isplaćuju dnevnice u njezinu Uredu, predsjednica  je uputila novinare da to pitaju njezine suradnike u Uredu.  Jer, rekla je, “ne možete sve raditi sami, neke poslove morate i delegirati i imati povjerenje u svoje suradnike, a ja imam apsolutno povjerenje u svoje suradnike pa bih vas lijepo molila da njih pitate”.

Na pitanje zašto nije otišla na Zagrebački velesajam, na kojemu se održava Kongres poduzetnica jugoistočne Europe kojem je pokroviteljica, također kratko odgovorila da taj posjet nije bio planiran.

Glasnogovornik predsjednice Luka Đurić pojasnio je kako se dogodilo da je Grabar-Kitarović pristala biti pokroviteljicom Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe iako je generalni sponzor toga kongresa tvrtka OneCoin iz Bugarske, a Hrvatska narodna banka u utorak je izdala upozorenje da je riječ o tvrtki “sumnjivih aktivnosti” i pozvala građane da budu oprezni.

Đurić je rekao da je predsjednica Republike prihvatila pokroviteljstvo nad Kongresom poduzetnica jugoistočne Europe, koji se u srijedu održava na Zagrebačkome velesajmu u organizaciji Virtualnoga poduzetničkog centra i grada Zagreba, prije no što su bili poznati sponzori. Dodao je kako je predsjednica prihvatila pokroviteljstvo i zato što je riječ o događaju koji promiče ženska prava, što Grabar-Kitarović potiče i na što stavlja veliki naglasak.

Komentiraj